Віра Олександрович

Що тернополянам варто знати про виплату дивідендів

unnamed (1)

На виплату дивідендів фізичним особам в Україні загалом і на Тернопіллі зокрема досі діє п’ятдесятитисячне обмеження.

Про це повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

  • Пунктом 1 постанови Правління Національного банку України (далі - НБУ) від 06.06.2013 року за №210 «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» зі змінами і доповненнями (далі – Постанова) встановили граничну суму розрахунків готівкою фізичної особи із підприємством (підприємцем) протягом одного дня за товари (роботи, послуги) у розмірі п’ятдесяти тисяч, - уточнили у податковій. – і це положення ніхто не відміняв.

Згідно із п. 2.3 глави 2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. за №637 (далі – Положення) підприємства (підприємці) мають право здійснювати розрахунки готівкою між собою та/або з фізичними особами протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами у межах граничних сум розрахунків готівкою, установлених Постановою.

- Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку, шляхом перерахування коштів із поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку для подальшого їх перерахування на поточні рахунки, - додають фахівці. - Кількість підприємств (підприємців) і фізичних осіб, з якими здійснюють такі розрахунки, протягом дня не обмежується.

Вимоги щодо обмеження готівкових розрахунків фізичної особи з підприємством (підприємцем), які установлені п. 1 Постанови і п. 2.3 глави 2 Положення (50 000 гривень), стосуються розрахунків за правочинами, предметом яких є будь-які матеріальні і нематеріальні блага, які можуть бути оцінені у грошовій формі. Тому це стосується і виплат суб’єктами господарювання дивідендів фізичним особам.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео