У Польщі побили заробітчан із Тернопільщини

faily_1_147576127570-300x200

Інцидент трапився у селищі Хващино, яке знаходиться неподалік від Гданська у Поморському воєводстві, в ніч з суботи на неділю, 29 травня. Серед постраждалих є й тернополяни. Група п’яних поляків напали на будинок, в якому мешкають українські заробітчани, пише польська “Газета Виборча”, повідомляє Номер один.

Нападники кидали пляшки та каміння і кричали: “Геть на Україну!”, “Польща – для поляків”. Пляшкою розбили голову українцю.

У розпал інциденту приїхав польський роботодавець. Він намагався заспокоїти дебоширів, однак агресивні молодики накинулись на нього. Українці вийшли на вулицю і спробували захистити свого роботодавця, але теж були побиті.

У польського роботодавця – 40 чоловік, 24 з яких є українцями. Всі вони працюють легально. У будинку, який був наданий українцям для проживання, мешкають 15 осіб: 11 співробітників та дружини чотирьох із них. Серед українських заробітчан – більшість із Тернопільщини.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за звинуваченнями у зневазі на національному ґрунті і побитті двох осіб. За такий злочин підозрюваним загрожує покарання до 5 років позбавлення волі. Поліція по гарячих слідах спіймала шістьох із 16 нападників. Прокурор застосував проти них запобіжні заходи – нагляд поліції і заборону контактувати і наближатися до скривджених тернополян.

Так 26-річний житель Тернополя Юрій зазначив, що у містечку Хващино працює вже три роки. Однак тепер побоюється за свою безпеку та своєї сім’ї, з якою перебуває у Польщі.

Більшість односельців засуджують агресивну поведінку нападників.

– Мені дуже прикро, що стався такий інцидент, можу назвати його хуліганським і безглуздим вибриком. Сподіваюся, що такого більше не повториться, – сказала солтис Хващина  Йоланта Вєрчіньськ.

– Читаючи цю статтю, – сказав експерт з питань європейської інтеграції, тернополянин Руслан Кулик, – вражає те, що українці, які працюють у містечку Хващино, не мають наміру повертатися в Україну. “У нас немає вибору, у нас немає ні роботи, ні перспективи”, – кажуть наші заробітчани.

Приблизна статистика вказує, що за 25 років незалежності України понад шість мільйонів громадян виїхали на заробітки. Ця кількість не зменшується, а щороку зростає.

– У державі єдиної програми, що стосується повернення заробітчан в Україну, досі нема. Тому як вихід із ситуації на даному етапі вважаю, що при кожній місцевій раді має бути тимчасова контрольна комісія з питань вивчення стану дотримання прав трудових мігрантів (вихідців із регіону) та членів їхніх сімей. А також створення програм щодо сприятливих умов для інвестицій коштів мігрантів. Це можуть бути регіональні програми мікрокредитування, дотації тощо. Адже завдання будь-якої влади – створювати умови щодо повернення людей з-за кордону, а не стимулювати їхній виїзд! – переконує пан Кулик.

Вибір читачів за тиждень

Відео