Орест Сарматський

Вирощування шафрану – непоганий бізнес (агро-новини)

unnamed (7)

Аграрій із с. Любимівка Херсонської області Олег Демченко був одним із перших, хто в 2015 р. завіз і посадив першу партію посадкового шафрану, пише сайт Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва.

unnamed (5)
unnamed (5)

Нині аграрій ділиться досвідом із усіма, хто хоче вирощувати шафран. За його словами, у майбутніх виробників шафрану проблем зі збутом продукції не може бути, адже культура споживання шафрану поступово зростає і в Україні.

«Південь України може стати майданчиком для виробництва шафрану, наші кліматичні умови ідеально підходять крокусу Sativus. Великий інтерес до шафрану проявляють фермери із Запорізької, Вінницької та Київської областей», — ділиться своїм баченням Олег Демченко.

Для створення шафранового бізнесу Олег Демченко пропонує вже наступний алгоритм.

«На 20 сотках землі висадити 1 т цибулин крокусу Sativus (це $7 тис.). Зібрати квіти з поля розміром 20 соток під силу 2 робочим. Із 25 квіток можна отримати близько 1 г шафрану. Протягом 3 років розмір шафранового поля збільшується до 1 га на власному посівному матеріалі. Починаючи з 4-го року з 1 га отримують 10 кг спеції, і так протягом 5-6 років. Крім того, можна продавати цибулини», — розповідає Олег Демченко.

Шафран довго зберігається, не втрачаючи своїх корисних властивостей. Наприклад, шафран трирічної витримки цінніший, ніж свіжий.

Для розмноження цибулину краще висаджувати на глибину до 15 см, для отримання якісного врожаю — на 20 см. Шафран не хворіє, не вимагає застосування ЗЗР, прекрасно зимує, переносить і 25-градусні морози. Із зібраних крокусів потрібно відразу вилучити червоні нитки, які і є дорогою спецією, і висушити їх за температури 38-40?С, не вище, інакше нитки почорніють.

США. Фермери виступили проти скорочення Трампом аграрного бюджету

Союз фермерів США (National Farmers Union, NFU) протестує проти ініціативи президента Дональда Трампа скоротити бюджетні витрати в 2018 р. підтримку фермерства на 21% (майже $230 млрд), повідомляє The Dairy Site.

unnamed (4)
unnamed (4)

«Запропонований президентом бюджет є посяганням на програми і спеціалістів, які забезпечують життєво важливі послуги, дослідження і страхування для сімейних ферм Америки та споживачів», — прокоментував президент NFU Роджер Джонсон.

За словами Роджера Джонсона, глибоке розчарування викликає, що президент пропонує такі скорочення в розпал сільськогосподарського кризи, котра за чотири роки призвела до зниження цін на сільгосппродукцію і скорочення доходів фермерських господарств на 50%.

До кінця червня аграрії отримають втричі більше дотацій, ніж минулого місяця

У червні на виплату дотацій аграріям спрямовано 725 млн грн. Ця сума майже у три рази перевищує ту, яка була виплачена агровиробникам у травні, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

unnamed (6)
unnamed (6)

Міністерством аграрної політики України перераховано на небюджетний рахунок, відкритий в Державній казначейській службі України, 692 млн грн для автоматичної виплати дотацій у рамках держпідтримки сільгоспвиробників. Ще 33,3 млн грн було перенесено з попереднього місяця.

Перерахування відбулося відповідно до Порядку розподілу бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції у 2017 році.

                                                          Сарматський Орест

Вибір читачів за тиждень

Відео