Як бережанські учні відкривали Україну в Чернівцях

19059665_1517329994972657_2957640701147335072_n

За підтримки Бережанської міської ради команда «Алмаз» Бережанської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 взяла участь у півфіналі освітнього проекту «Відкривай Україну», який проходив у форматі Фестивалю інноваційної освіти «З країни в Україну» в м.Чернівці 03 червня 2017 року на базі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. 

Учнів супроводжували: модератор команди Г.Л. Головацька; міський куратор Л.В. Якимець; методист відділу освіти, молоді та спорту Бережанської міської ради О.Е. Гладка; вчитель-модератор С.Т. Лугова. «Відкривай Україну» - освітній проект для учнів 7-11 класів середніх загальноосвітніх шкіл малих міст України, який навчатиме прояву активної громадянської позиції та допоможе перейти у відповідальне життя свідомого громадянина України, пише berezhany.

Географія проекту охоплює 270 малих міст України, виключаючи обласні центри. Розрахований на всі міські школи.

Проект спрямований на формування та розвиток в учнів ключових компетентностей, визначених у проекті Закону України «Про освіту» - готовність використовувати інформаційно-комунікаційні технології у своїй діяльності, уміння вчитися впродовж життя, здатність до соціальної комунікації й активності, життя у громадянському суспільстві, володіння навичками підприємницької діяльності, загальнокультурна грамотність.

Мета проекту – створити середовище для розвитку підлітків малих міст України, у якому вони набудуть необхідних компетенцій та отримають можливість реалізувати командою власну ідею у своєму місті. Команда «Алмаз» Бережанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 працювала над власним проектом у напрямку, подолавши два етапи: шкільний та міський.

На шкільному етапі (стартував 26 вересня 2016р., тривав до 24 жовтня 2016р.) учні досліджували проблеми та недоліки власної школи. Знаходили те, що можна реально змінити власними силами. Презентували проект.

На міському етапі (середина січня 2017р.- середина квітня 2017р.) школярі досліджували проблеми та недоліки свого міста. Реалізовували проект, змінюючи життя у місті на краще.

На фестиваль прибули команди-учасниці з багатьох областей України. Для гостей та відвідувачів були запропоновані різноманітні освітні програми та ініціативи. Діяла освітня виставка, де презентувалися дитячі гуртки та молодіжні ГО.

Члени команди «Алмаз» відвідали майстер-класи з робототехніки, ораторського мистецтва, громадської журналістики; лекцію ФГІ «Міжнародні можливості для молоді». У Конференцзалі Міжнародного відділу відбувалася інтерактивна гра Ради Європи «Країна Гідності».

Вчителі – модератори радо погодилися взяти участь у круглому столі «Team building». Обговорювалися інноваційні ідеї, які допоможуть створити нові можливості для класу та школи. Цікавими та змістовними були майстер-класи та лекції для батьків «Емоційний інтелект, як здатність розуміти себе й інших»; учителів: УАЛ ( Українська Академія Лідерства) «Лідерство, як стиль життя»; AISEAC «Цілі сталого розвитку та проектний менеджмент».

Учні мали змогу переглянути фільм «Спадок нації» ( режисер Олександр Ткачук).

Відбувалися також паралельні заходи: голосування за проекти учасників, відеопрезентації міських проектів, зона неформальної освіти. Цікавою була екскурсія по ЧНУ та місту, організованою волонтерами фестивалю.

На факультетах університету для відвідувачів були відкриті їдальні. Учасників фестивалю нагодували смачними обідами та підвечірками.

Презентація проектів відбулася у Мармуровій залі університету. Із вітальним словом до учасників фестивалю звернувся ректор Чернівецького національного університету, професор, доктор фізико-математичних наук Мельничук С.В.

Команда «Алмаз» стала призером півфіналу, нагороджена Дипломом ІІІ ступеня, Подяками від організаторів фестивалю та членів журі освітнього проекту; учні отримали різноманітні подарунки, сертифікати за проходження навчального курсу освітнього проекту «Відкривай Україну»; вчителі-модератори – сертифікати учасників дискусійної панелі «Інновації в освіті».

Нагорода для призерів півфіналу освітнього проекту – відвідування атракціонів у Центральному парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка.

Вибір читачів за тиждень

Відео