Помітили у квартирі тарганів - вирішуйте проблему самостійно

mishanec

Світлинами про неприємне сусідство із тарганами поділилася у соцмережах мешканка будинку на вулиці 15 квітня, 23 Оксана Мішанець. Жінка запевняє, що «жекові» до тарганів байдуже, в той час як від них потерпають усі жителі будинку.

Як повідомили у ПП «Люкс», що обслуговує вказаний будинок, жодних звернень від мешканців будинку щодо проблеми із тарганами в 2017 році не надходило. Втім, після низки публікацій на деяких інтернет-ресурсах, які базуються на дописі пані Мішанець, було підписано угоду на виконання робіт із дезинсекції місць загального користування, сміттєпроводів, технічних приміщень у будинку на вулиці 15 Квітня, 23. Сьогодні, 15 червня, дані роботи були виконані. Втім, ані працівники підприємства, ані виконавці робіт, ані мешканці не підтвердили слів пані Мішанець наявності тарганів у багатоповерхівці. Відтак, у даному випадку зафіксований лише один підтверджений власником житла факт наявності шкідників у оселі – від самої пані Мішанець.

– Зауважимо, що таргани не живуть на сходових клітках, хоча, цілком можливо можуть пересуватися тут, тобто ми не виключаємо того, що ці істоти є у будинку на 15 Квітня, 23. Якщо ж ви виявили тарганів у місцях загального користування, у таких випадках варто оперативно звертатися до обслуговуючого підприємства. При цьому варто пам’ятати, що джерелом поширення тарганів є чиєсь неохайне помешкання, антисанітарія, бруд, сміття, несправний водопровід тощо. Під час спілкування пані Оксана Мішанець запевнила, що труїла тарганів в себе вдома, але засоби були неефективними, тому ми порекомендували їй серйозніше віднестися до цієї справи і потруїти тарганів в своїй оселі, щоб не наражати на небезпеку сусідів, – каже заступник директора ПП «Люкс» Катерина Садівник.

Що цікаво, минулого року вже надходило таке ж звернення про тарганів в оселі від пані Оксани, щоправда – не до підприємства безпосередньо, а у рубрику «Питання – відповіді» на сайті Тернопільської міської ради. Щодо цього отримала роз’яснення: їй пояснили, що працівники обслуговуючого підприємства не здійснюють робіт із знищення тарганів у приватних квартирах.

– Цього ж року, після чергового обурення пані Мішанець тарганами у своїй квартирі, роботи з дезинсекції місць загального користування у будинку на вулиці 15 Квітня, 23 працівником КП «Профдезвідділ» таки  були проведені. Мешканці про проведення робіт були попереджені за допомогою оголошень, розклеєних працівниками ПП «Люкс», у яких їм пропонувалося провести одночасно обробку і в їхніх квартирах, щоб робота була ефективною. Частина жителів, з якими вдалося поспілкуватися майстрові дільниці та фахівцю КП «Профдезвідділ», були здивовані і запевняли, що тарганів не бачили ні у будинку, ні у квартирах. Варто відзначити, що хоча тарганів у інших жителів будинку немає, обробка місць загального користування була здійснена фактично за рахунок сусідів пані Оксани Мішанець, яка боргує обслуговуючому підприємству вже дві тисячі вісімсот гривень. Маючи такий великий борг, ймовірно, вона не ризикнула звернутися безпосередньо до підприємства, а вирішила влаштувати «шоу», – зауважила фахівець.

Нагадаємо також, що для того, аби уникнути нашестя тарганів, не варто залишати продукти біля сміттєвих шахт на сходових клітках. Також категорично заборонено підгодовувати бродячих котів та собак у підвалах багатоповерхівок, адже тварини є носіями блох, з якими вже «воює» обслуговуюче підприємство. А харчі для чотириногих можуть приваблювати у тарганів.

До слова, більшість тарганів є всеїдними, окрім деяких видів, що харчуються деревиною. Зокрема, руді таргани найчастіше їдять крохмаль, цукор, жир і м’ясо. Також вони харчуються різними відходами, наприклад, рештками інших тварин. За умов нестачі харчів, прусаки можуть їсти мило, клей і зубну пасту або навіть вдаватися до канібалізму, відкушуючи крила і ноги одне одного. Без води таргани не можуть прожити більше двох діб.

Про небажаних гостей у тернопільських багатоповерхівках та про те, як з ними боротися, наші читачі зможуть дізнатися згодом.

Тернопіль житлово-комунальний

Вибір читачів за тиждень

Відео