Що буде тернопільським підприємцям за порушення строків сплати або несплати єдиного внеску

127059

У відділі адміністрування єдиного внеску Тернопільської ОДПІ нагадали, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Основним документом, який регулює єдиний внесок – є Закон України від 8 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Відповідно до норм Закону № 2464, у разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі єдиного внеску (Далі – ЄВ) до платника застосовуються фінансові санкції, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

Суми єдиного внеску, своєчасно не нарахованого чи не сплачені у строки, встановлені на законодавчому рівні – є недоїмкою.

Зокрема, у разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі ЄВ до платника застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу у розмірі 20 % несплачених або несвоєчасно сплачених сум єдиного внеску.

Окрім того, на суми недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 % суми недоплати за кожний день прострочення.

Також варто пам’ятати, що  за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати ЄВ посадові особи підприємства, установ і організацій не залежно від форм власності, ФОПи або особи, які забезпечують себе роботою самостійно, згідно зі ст. 165¹ Кодексу України про адміністративні правопорушення несуть ще й адміністративну відповідальність.

Несплата або несвоєчасна сплата  єдиного внеску, у тому числі авансових платежів, у сумі, що не перевищує трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто ˂ 5100 (300 х 17 грн), - тягне за собою накладення штрафу від сорока до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 – 1360 грн), а за повторне за рік вчинення таких дій – від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2550 – 5100 грн).

Якщо ж сума несплати або несвоєчасної сплати перевищує триста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ˃ 5100 грн – сума штрафу становитиме від вісімдесяти до ста двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1360 – 2040 грн), а за повторне за рік вчинення відповідних дій – від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2550 – 5100 грн).

Начальник відділу Сніжана Кравчун, зокрема, зазначила, що впродовж січня-травня цього року за несвоєчасну сплату єдиного внеску до страхувальників застосовано 202 фінансових санкції на загальну суму 206,4 тис грн, а за неподання чи несвоєчасне подання звітності з даного внеску 354 платники сплатять 77,8 тис грн штрафу.

Докладні консультації – у Центрі обслуговування платників та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

Вибір читачів за тиждень

Відео