Тарас Лопушанський у Тернополі: «Спільними зусиллями подолаємо корупцію в Україні»

Під час презентації основних напрямів діяльності Національного антикорупційного бюро, в рамках дискусійної панелі «Тернопільського антикорупційного форуму», виступив Тарас Лопушанський, директор Львівського територіального управління НАБУ.

Діяч активно вів бесіду та в процесі обговорення актуальних питань антикорупційної тематики зазначив, що НАБУ є новим органом у правоохоронній системі України, який створено з метою очищення влади від корупції заради побудови успішного суспільства та ефективної держави. Крім того, директор Львівського територіального управління розповів про структуру, підслідність і законодавчі зміни, яких потребує для своєї роботи Національне антикорупційне бюро України. Він також окреслив принципи формування державного правоохоронного органу.

- У Тернополі пройшов «Тернопільський антикорупційний форум» - сама назва каже про те, що тематика є антикорупційною. Національне антикорупційне бюро, безумовно, зацікавлене співпрацею з громадськими організаціями, які рухаються у цьому ж напрямку, і всіляко підтримує громадськість, яка активно висловлює свою позицію і нетерпимість до корупції, - коментує  Тарас Лопушанський. - Ми приїхали на цей захід, щоб провести активний діалог, поспілкуватися з громадськістю. Нам важливо почути їхні думки, запитання, і дати відповіді на них. Також нам важливо, щоб громадяни чітко розуміли наші завдання та повноваження, почули про наші досягнення за два роки роботи, а також дізналися про виклики, які можуть гальмувати боротьбу з корупцією.

  • Сьогодні ми розповіли громадськості про те, що Національне антикорупційне бюро за невеликий період часу має, на наш погляд, значні досягнення. Зараз ми говоримо про те, що на часі створення Спеціалізованого антикорупційного суду, є необхідність у наданні НАБУ права на автономне зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж. Показово, що про необхідність таких змін говоримо не лише ми, а й наші міжнародні партнери. На жаль, діюча судова система не готова доводити до логічного завершення наші напрацювання – швидко і неупереджено розглядати кримінальні провадження.  У практиці НАБУ є багато прикладів того, як нереформовані суди нівелюють розслідування детективів «ми навіть склали свій антирейтинг справ, у яких необґрунтовано довго (іноді більше року) не можуть розпочатися слухання по суті». Чесний та неупереджений суд – це гарантія невідворотності покарання для корупціонерів. Однак, бачачи сьогодні тернополян, бачачи те, наскільки активні вони, я вірю, що все в Україні буде добре, і спільними зусиллями ми подолаємо корупцію.
  • unnamed (8)
    unnamed (8)

Також очільник Львівського територіального управління зізнався, що часто спілкується з тернополянами і вже звик до запитань – гострих та не дуже. Але зауважує одне:

- Не всі ще досі розуміють нашу підслідність і звертаються із заявами про корупцію на певних рівнях: в районі, місті, селі. Я хотів донести до громади інформацію про те, що справді правопорушення, які вчиняють їхні місцеві посадовці, скажімо, голови сільських рад, міські голови чи інші державні службовці категорії Б та В, є нам не підслідними. Про їхні неправомірні дії в першу чергу слід повідомляти в межах компетенції Національну поліцію та прокуратуру (поки не створено ДБР). Наголошую, що детективи НАБУ розслідують кримінальні корупційні правопорушення вчиненні топ-посадовцями: міністрами, депутатами ВРУ, депутатами обласних рад, мерами міст обласного значення, головами районних державних адміністрацій, суддями всіх рівнів – від районного до Верховного Суду, керівниками регіональних (обласних) прокуратур та інших правоохоронних органів, керівниками великих державних підприємств, іншими посадовцями категорії А.

 

- Ми розуміємо, що далеко не всі громадяни мають юридичну освіту, тому ми також проводимо відповідну інформаційну та розяснювальну роботу, а у відповідь чекаємо активних громадян, готових до співпраці. Проте, будь-які звернення, які до нас надходять (чи належать нашій компетенції, чи не належать) ми розглядаємо і завжди даємо відповідь… Також Закон України Про Національне антикорупційне бюро дає можливість подавати анонімні звернення, без даних заявника. Однак у такій заяві повинні бути вказані лише конкретні факти, прізвища і події, які можна перевірити, - наголосив Тарас Лопушанський.

Вибір читачів за тиждень

Відео