Оксана Бучко

Тернопільським учасникам АТО дають «Дорожню карту» до власного бізнесу

Економічну адаптацію для учасників АТО надають за допомогою програми «Дорожня карта розвитку малого і середнього бізнесу». Адже проблема реалізації військовослужбовців у мирному житті залишається актуальною. Близько 23 тисячі учасників АТО в Україні, які повернулись з фронту, залишаються безробітними.

-  На сьогодні немає дієвих заходів, щоб військовослужбовці продуктивно розпочали власний бізнес, - говорить голова ГО «Центр стратегічного розвитку та реформ» Олена Сороківська. -  Насамперед, маємо проблеми  зі зворотнім зв’язком між військовими, громадськими організаціями, бізнесменами та владою. Ми хочемо з’єднати ці чотири категорії, щоб створити умови використання економічних важелів для початку власної справи.

unnamed (24)
unnamed (24)

Проект передбачає проведення фокус-груп для обговорення усіх бар’єрів. Таким чином ідеї учасники АТО можуть бути почутими тими, хто має ресурси допомогти. Саме відсутність такої співпраці є найбільшою перешкодою початку власної справи, вважає учасник АТО Ігор Войцехівський.

- У мене є багато ідей – це відновлення джерел екологічної енергії, вирощування агрокультур, переробка сміття, - каже учасник АТО. - Я не можу назвати перешкодою відсутність коштів, техніки, фахівців. Потрібно вміти чітко представити свої цілі і сформулювати проблемні питання. Я розпочав із навчань у бізнес-школі для ветеранів при ТНЕУ. Маючи певні знання, можна формувати команду і йти за підтримкою до влади. Розраховую на співпрацю і у плані фінансування.

Ініціатори програм для підтримки учасників АТО планують застосовувати у створенні власного бізнесу планують моделі США, Англії та Канади ,наскільки це можливо в українському середовищі. Там діють успішні програми, які дають навчання майбутнім бізнесменам та фінансову підтримку за рахунок Міністерства у справах ветеранів (діє в США), коштів від грантів чи благодійних фондів. Також увагу звертатимуть на ініціювання змін до українського законодавства, які б сприяли бізнесменам.

- Є не тільки проблеми у підтримці ветеранів, але в першу чергу розвитку малого і середнього бізнесу в Уркраїні, -голова ГО «Всеукраїнський союз ветеранів АТО» Володимир Грицина. – Потрібна нова концепція розвитку бізнесу.  Проблема є в недолугості людей, які приймають рішення на законодавчому рівні. Це в першу чергу система сертифікації, яка не включає світові стандарти. Нам потрібні закони згідно сучасних вимог.

Також мова йшла про те, що учасники АТО повинні розуміти, що не варто використовувати участь у бойових діях для маніпуляції щодо отримання допомоги.

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео