Орест Сарматський

Вирощування овочів на відкритому грунті стає популярним (Агро-новини)

unnamed (31)

Українські фермери почали активно вирощувати овочі на відкритому грунті, а показники врожайності щороку зростають, пише UBR.ua.

unnamed (33)
unnamed (33)

Сегмент вирощування і продажу овочів відкритого грунту в Україні характеризується ключовою особливістю — яскраво вираженою сезонністю.

Особливості клімату в нашій країні роблять можливим активне вирощування врожаю тільки в теплі періоди року — протягом літа і осені. В інший час на ринку переважає продукція, вирощена в закритих грунтах — теплицях.

Проте овочі, вирощені в умовах відкритого грунту, користуються чималою популярністю. Так, за даними аналітиків у період з 2012 по 2016 роки частка реалізованих овочів становила 86-90%.

Вирощена в Україні продукція активно відправляється на експорт в період з червня по грудень. Решту часу наша країна торгує на зовнішніх ринках тепличною продукцією.

Щорічно показники врожайності овочів із відкритого грунту в Україні зростають. При цьому часто показники вирощування в окремих господарствах населення перевищують результати сільськогосподарських підприємств.

Для порівняння, в 2016 р. приватні господарства українців принесли на 31% більше раннього врожаю свіжих овочів.

Найчастіше населення вирощує овочі для власного споживання, але в той же час збільшуються і обсяги продажів даної продукції.

Максимальний темп приросту врожайності ранніх овочів в Україні був у 2014 р. і склав 16,2%.

Стало відомо, за яку українську с/г техніку держава частково відшкодує кошти

unnamed (32)
unnamed (32)

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) затвердило перелік вітчизняної сільгосптехніки й обладнання для агропромислового комплексу, вартість яких частково компенсуватимуть за рахунок коштів державного бюджету.

Перелік затверджено на засіданні комісії 31 травня й оприлюднено на сайті МЕРТ. В ньому зазначені назва підприємства, вид техніки, її вартість.

У списку фігурують 40 українських підприємств, серед яких ? Харківський тракторний завод, «Південмаш», Хорольський механічний завод, завод «Фрегат», Лозівський ковальсько-механічний завод, Карлівський машинобудівний завод, Херсонський машинобудівний завод, «Бердянські жниварки», «Ельворті» та інші.

Ізраїль. Аграрні консультанти при міністерстві несуть відповідальність за поради фермерам

unnamed (34)
unnamed (34)

Фермери в Ізраїлі надзвичайно часто звертаються до профільних консультантів, зокрема при Міністерства сільського господарства Ізраїлю, пише «УКРСАДПРОМ».

За словами такого консультанта Міністерства сільського господарства Ізраїлю Світлани Добриніної, фермери отримують професійну консультацію.

Причому за якість цієї консультації агроном несе адміністративну відповідальність. Якщо консультація нашкодила, фермер має право звернутися до суду.

Також Олена Добриніна розповіла, якщо в ізраїльських фермерів з'являється якась проблема з рослинами, вони одразу звертаються до консультанта міністерства.

Крім того, в Ізраїлі фермери застраховані від збитків, пов'язаних з відсутністю врожаю, причому, в прямому сенсі цього слова. Майбутній врожай страхується від природних катаклізмів (посухи, граду, низьких температур), а страхові внески сплачують не тільки фермер, а й держава. Якщо настає страховий випадок, фермер отримує 70% від суми збитків.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео