Орест Сарматський

ТОП-5 агрорекордсменів: які культури стали раптово популярними у виробників (Агро-новини)

черв22

Те, що Україна є одним із світових лідерів по вирощуванню олійних та зернових культур – вже далеко не новина. Проте, якщо подивитися у структуру площ та експортних продажів дещо глибше, не можна не помітити, що наша держава поступово виборює собі місце серед провідних виробників інших культур.

Хоча часник є традиційною культурою для українців, ще донедавна майже 90% ринку у нас складала продукція, завезена з-за кордону. За свідченням гравців ринку виробництво всередині держави поки що залишається на низькому рівні – всього лише 10% від потреби, проте саме виробництво часнику називають одним із найбільш динамічних і рентабельних бізнесів у майбутньому. Цікаво, що навіть офіційної статистики по площах і обсягам виробництва часнику всередині країни просто не існує. Приблизно 90% часнику, який ми їмо, в до нас завозять із-за кордону - щороку понад 10 тис. тонн часнику. Решта припадає на виробників (3%) та домогосподарства (7%).

2202
2202

Найбільшою несподіванкою минулого року стало різке збільшення посівних площ під горохом. При первинному прогнозі у 182 тис. га українські фермери змогли висіяти 239 тис. га, що на 33% перевищує посівні площі 2015 року. До середини травня цього року під горохом опинилися 382 тис. га. При цьому з України у 2016 р. було експортовано 359 тис. т гороху на суму $ 106,5 млн, що на 88% більше порівняно із обсягами роком раніше. Основними країнами-імпортерами українського гороху традиційно виступає Індія, на яку припадає 41% усіх поставок, а також Пакистан та Туреччина. Зростання обсягів торгівлі дає можливість нашим аграріям наростити експорт, адже поки що частка українського гороху на світовому ринку менша 1%.

2203
2203

Безпрограшним варіантом для агробізнесу продовжують залишатись ягідники. За офіційними даними, виробництво ягід в Україні щорічно збільшується на 4%. А от найбільш цікавою ягодою одноголосно називають лохину. За останні десять років вона із нішевої перетворилась на одну із провідних. У структурі ягідних насаджень України чорниця садова займає третє місце, поступаючись лише смородині та суниці. Якщо у 2007 році нараховували лише 134 га, то станом на минулий рік аж 1034 га плантацій. Саме це забезпечило нам місце у п'ятірці країн – найбільших європейських виробників цієї культури. Найбільшими імпортерами української лохини стали Польща, Білорусія та Нідерланди.

2201
2201

Уже протягом декількох сезонів Україна стабільно тримається серед лідерів виробництва вишні у світі і має найбільші у Європі темпи закладання вишневих садів. У нашій країні щорічно збирають близько 180 тис. т вишні із 19,7 тис. га, що становить 13,4% світового виробництва. Світовий ринок цієї культури не можна назвати великим – всього  лише 1,3 млн т на рік, площі насаджень становлять 207 тис. га. Частка РФ в світовому виробництві вишні становить 14,5%, що є найвищим показником у світі. Вишня також вирощується в Туреччині (13,4%), Польщі (13%), США (10%), Ірані (8,2%) Сербії (6,2%).

Говорячи про аграрних рекордсменів, не можна не згадати і про волоські горіхи. Історія із «горіховою мафією» та надприбутками на цій культурі суттєво підігріла цікавість до неї не лише фермерів, а й аматорів аграрної справи. Нині Україна утримує лідерські позиції за обсягом виробництва волоського горіха в Європі і п'яте – у світовому масштабі. За офіційною статистикою, ми маємо понад 16 тис. га під горіхоплідними насадженнями. У сезоні 2016 експортували 40 тис. тонн горіха на загальну суму $ 79,28 млн.

При цьому урожайність горіхового саду в Україні становить 2-2,5т/га, подекуди маємо господарства, які отримують 6-7 і навіть 8т/га.

Вибір читачів за тиждень

Відео