Незвичайні орнаменти тернополянки Ірини Дорошенко (фото)

336

Фарфорові тарілки, глиняні глечики, шкіряні сумки або ж звичайні джинсові куртки в руках Ірини Дорошенко стають ексклюзивними і незвичайними. Дівчина розмальовує їх у яскраві барви і оздоблює дивовижними орнаментами, які просто заворожують погляд, повідомляє Наш день.

Ірина працює у техніці крапкового розпису або ж «point-to-point» (крапка за крапкою).  Цей вид рукоділля відомий вже давно. Започаткували його ще в  Індії та Персії. Зображення людей в одязі, прикрашеному таким візерунком можна побачити в старовинних скульптурах, фресках, рельєфах. Елементи «point-to-point» простежуються у малюнках австралійських аборигенів.

080202
080202

Захоплення точковим розписом у дівчини з’явилося випадково – знайомим подарували тарілку, оздоблену в такий спосіб. Ірина була справжньою шанувальницею хенд-мейду, тож їй припала до душі ця річ. Захотіла  спробувати зробити і собі щось схоже.

– Я відразу ж почала шукати в інтернеті інформацію про точковий розпис, – зізнається майстриня. – Переглянула сотні різноманітних відео, майстер-класів. Врешті спробувала і розмалювала свою першу тарілку. Мені дуже сподобався сам творчий процес – хотілося працювати далі і вдосконалюватися.

З часу першої спроби вже минуло п’ять років. І хоч найперша розмальована тарілка розбилася, за цей час тернополянка створила більше сотні робіт. Вони прикрашають оселі мешканців не лише нашого міста, а й розлетілися у різні куточки України. Тарілки від Ірини Дорошенко купували на подарунок у Німеччину, Білорусію, Польщу. Під час нашої зустрічі дівчина закінчувала роботу над тарілкою для родини кримських татар – у розписі вона використовувала їх етнічні орнаменти, посередині намалювала дерево життя.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Матеріали для розпису Ірина замовляє в інтернеті. На жаль, доводиться купувати закордонні акрилові фарби, адже українські надзвичайно низької якості. Орнамент і кольорову гаму розпису дівчина обговорює із замовниками. Однак часто клієнти довіряють її смаку та інтуїції. На виготовлення однієї тарілки в середньому потрібно два тижні, адже після нанесення контуру та кожного кольору необхідна ретельна просушка виробу. Тож поспіх може лише нашкодити справі.

Для речей, оздоблених крапковим розписом, потрібен особливий догляд. Їх не можна мити у посудомийній машині. Можна протирати сухою ганчіркою чи кісточкою або ж помити водою без додавання хімічних засобів і ретельно витерти.

Крапковим розписом можна оздоблювати не лише предмети інтер’єру. Він чудово виглядає на одязі.

– Я розмальовую шкіряні вироби – сумки, гаманці, куртки, взуття, – розповідає Ірина. –  Також оригінально виглядає джинсовий одяг, прикрашений у такий спосіб. Крапковий розпис може стати чудовою альтернативою вишивці нитками і бісером – це нова техніка, яка чудово підходить для різноманітних творчих експериментів. Я навіть вишиванку собі розмалювала – вийшла дуже оригінальна і цікава річ.

Крапковий розпис – це не тільки творчість, але і відмінний спосіб помедитувати, відволіктися від побутових і життєвих складнощів.

– Творчий процес мене надзвичайно захоплює, – зізнається майстриня, – це особливий стан душі, справжня арт-терапія. Спробуйте – не пошкодуєте.

Ірина Дорошенко мріє навчитися власноруч виготовляти форми для своїх орнаментів.

– Хочу опанувати мистецтво гончарства, – розповідає вона. – Самотужки створювати вироби для розпису, адже це дасть можливість втілювати в життя найсміливіші творчі ідеї. Моя найбільша мрія – гончарне коло і піч, де я випалюватиму свої вироби.

А ще, зізнається майстриня, дуже хотіла б, аби українці нарешті навчилися цінувати вироби власних майстрів, а не віддавали перевагу китайському ширпотребу.

– У такий спосіб ми підтримуватимемо розвиток нашої культури, – каже Ірина. – Це і є справжній патріотизм.

Вибір читачів за тиждень

Відео