28 Вересня 2020, Понеділок


У Китаї до кінця року побудують більше 6 тисяч свиноферм (Агроновини)

Чортківський «Кристал U-19» стартує у Чемпіонаті України з бойової поразки

Відео
Небайдужість тернополянки врятувала життя її колеги (відео)

Як зберегти ефективність навчання у онлайн-форматі, знають викладачі у Тернополі

Високопосадовцю тернопільської податкової та його сину за вимагання хабаря у 40 тис. доларів суд обрав запобіжний захід

На Тернопільщині відмовили у реєстрації двом партіям

Тернополянин загинув під час риболовлі

Зловмисник на Гусятинщині намагався замести за собою сліди

Команда Івана Чайківського «ЗА МАЙБУТНЄ» висунула на посаду голови Борщівської ОТГ Володимира Чугаєвського

У Тернополі викрили інтернет-магазин, у якому продавали наркотики

Фоторепортаж
Прогулянки Тернополем. Стрічки та банти фасадів (фото)

Тернопільський гурт презентував новий альбом 

Декому на Тернопільщині ще винні 76 мільйонів

Терміново
На Тернопільщині чоловік намагався спалити себе у приміщенні центру зайнятості

У Теребовлі чоловік пішов з гостей з чужим мобільним телефоном

Фотофакт
Шість ДТП з потерпілими трапились на Тернопільщині у ці вихідні (фото)

Відео
Неподалік Тернополя від зайвих сигналів потягів прокидаються посеред ночі діти (відео)

Серед ночі на Тернопільщині грубо порушили правила

Під Тернополем встановили хрест на місці будівництва церкви священномученика, замученого НКВС

За крісло мера у Чорткові боротимуться шість кандидатів

Заплатили за роботу за кордоном і залишились ні з чим

Тернополянам на замітку: долар продовжує рости, а євро падає

Більше півтори сотні нових випадків зараження COVID-19 зафіксували на Тернопільщині

Андрій Несін: «Першочерговий обов’язок – захист військовослужбовців»

Відео
Чи виконає Тернопіль рішення Києва та обласної держадміністрації (відео)

Це цікаво
28 вересня в історії Тернопільщини

27 Вересня 2020, Неділя


Погода
Гуси летять – зиму на хвості тягнуть

Представниця команди «За майбутнє» увесь свій час присвячує медицині та сім’ї

Уперше на Тернопільщині важлива подія відбулася у незвичному форматі

Фоторепортаж
Прогулянки Тернополем. Візерунки на дереві минулого століття (фото)

Село з Тернопільщини має свою марку

На Тернопільщині готують алею, якої немає у жодному парку України

На Тернопільщині горіло одне із підприємств

Фотофакт
Бучацька ратуша вже майже відреставрована (фотофакт)

Водій маршрутки з Тернополя посадив у «калюжу» патрульних, зберігши своїй сім’ї 17 тис. грн

Фоторепортаж
Мандрівки Тернопільщиною. Фігури костелів (фото)

В Україні збудують потужний завод із переробки картоплі (Агроновини)

Команда Івана Чайківського «ЗА МАЙБУТНЄ» висунула на посаду голови Теребовлянської ОТГ Аллу Стечишин

Фотофакт
У тернопільському парку облаштовують «гирло» (фотофакт)

У Кременці підпалене сміття ледь не переросло у масштабну пожежу

Фоторепортаж
Прогулянки Тернополем. Принади вікон (фото)

На Тернопільщині можна зекономити навіть завдяки витратам на лікування COVID-19

У найближчий понеділок на залізничному вокзалі Тернополя пасажирів тільки висаджуватимуть з поїздів

Фотофакт
На Тернопільщині сильний вітер наробив лиха (фото)

Андрій Цибульський: «Головне у цьому житті – щось робити, що б людина не робила – вона є цінною для суспільства”

За добу на коронавірус захворіли понад 100 осіб 

Фотофакт
Тернополян попереджають про небезпечний хліб у магазині (фотофакт)

Це цікаво
27 вересня в історії Тернопільщини

26 Вересня 2020, Субота


Погода
Осінь наступає у Тернополі: завтра обіцяють сильні дощі, грози та град

Фоторепортаж
Тернополянам представили команду майбутнього (фото)

Довіру у краян представник команди «За майбутнє» завоював під час Майдану та АТО/ООС

Водна арена «Тернопіль» відкрила осінній сезон

Тернопільська бариста Оксана Пілат: «Розчинна кава – це сміття» (фото)

Нині у Тернополі у кожному закладі харчування можна придбати каву. Однак якою вона має бути справді, які пропорції справжнього капучіно та лате, чому розчинна кава – це сміття? Все це та багато іншого ТЕРЕНу розповіла тернопільська бариста Оксана Пілат.

Як у тебе взагалі з’явилася любов до кави?

Почала я пити каву десь після 18 років, коли в нас відкрилися кав’ярні, які професійно цим вже займалися. Мені подобалося те, що у цих кав’ярнях давали каву із собою. Але потім я вже почала більше цим цікавитися, розпитувала у баристів, як потрібно правильно заварювати каву, в чому різниця зерен і багато подібних речей.

А як трапилося так, що із журналіста ти перетворилася на баристу?

Коли я була журналістом, мене це цікавило на рівні «для себе», і я навіть не думала, що піду у цю сферу працювати. Але в один момент ти починаєш розуміти, що твій розвиток призупиняється, то ти починаєш шукати якісь інші шляхи. І от якраз в такий момент, я вирішила відкрити для себе щось нове. Я захоплювалася мистецтвом заварювання кави, багато чого читала і мені хотілося вивчити цей процес із середини. До прикладу чим відрізняється варіння еспресо, американо, лате та капучино. Тому що я цього взагалі не знала. І так вийшло, що якраз в цей момент відкривалася нова кав’ярня «Скаварідка», і я потрапила сюди на роботу.

Нині кавова культура в Україні, та й в Тернополі, мало розвинута, розкажи, чим відрізняється розчинна кава від нерозчинної?

Розчинна кава – це сміття. Тобто, це весь непотріб, який залишається від справжніх зерен. Ці залишки пресують і так роблять розчинну каву.

Розкажи ще трішки, як із кавових зерен роблять такий смачний кофеїновий напій?

Аби випити справжню каву, потрібно приділити багато зусиль. Спочатку необхідно вибрати кавові зерна. Кожні із яких мають свій особливий смак, в залежності від країни, звідки їх привезли. Потім сирі зелені зерна необхідно обсмажити. Причому зробити це потрібно правильно. Для цього використовують спеціальний апарат – ростер, куди засипають зерна. І тут головне зробити все правильно, не пересмажити і, звичайно, досмажити взагалі, аби зерна не були сирі. Далі настає третій етап. Після того, як зерна готові, їх потрібно помолоти. І після цього уже заварювати. Тут треба також бути уважним, аби вибрати правильний помол, а потім не переварити чи не недоварити каву. І, звичайно, потрібно, щоб людина, яка робить вам кавовий напій, робила це з любов’ю.

Мені завжди було цікаво, чим відрізняється лате від капучино?

Обидва напої робляться на основі еспресо із додаванням молока. Однак тут важливі пропорції. Ідеальне лате – 360 мл, ідеальне капучино – 200 мл. Тобто, якщо вам у якомусь закладі дають капучино порцією 360 чи 500 мл, – це вже не капучино, це просто молоко розведене еспресо.

А якій каві надаєш перевагу ти?

Спочатку я пила багато капучино, потім – еспресо, тепер перейшла на альтернативні види заварювання кави.

Загалом альтернативні види заварювання кави для тернополян в новинку, розкажи трішки про них?

Є різні способи приготування кави: за допомогою кемекс, аеро пресс і пуроверу, та ще багато інших. При такому приготуванні потрібно знати співвідношення кави до води. Ви запарюєте мелені зерна, вона протікає шляхом скрапування через фільтр, і має більш насичений смак.

Що робити для того, аби розвинути у тернополян кавову культуру?

Це якраз завдання баристів. Потрібно розповідати людям про процес заварювання кави, види зерен, різновиди кофеїнового напою. До прикладу, аби відчути справжній смак кави, то її потрібно пити без цукру. А люди цього не знають – купують 500-міліграмове капучино, при тому, коли воно має мати 200 мл. Тобто потрібно говорити і вчити.

Фото автора

537

Залишити коментар

прайс-на-рекламу
Схожі матеріали

Інші публікації автора