Тернопільська бариста Оксана Пілат: «Розчинна кава – це сміття» (фото)

IMG_1093

Нині у Тернополі у кожному закладі харчування можна придбати каву. Однак якою вона має бути справді, які пропорції справжнього капучіно та лате, чому розчинна кава – це сміття? Все це та багато іншого ТЕРЕНу розповіла тернопільська бариста Оксана Пілат.

Як у тебе взагалі з’явилася любов до кави?

Почала я пити каву десь після 18 років, коли в нас відкрилися кав’ярні, які професійно цим вже займалися. Мені подобалося те, що у цих кав’ярнях давали каву із собою. Але потім я вже почала більше цим цікавитися, розпитувала у баристів, як потрібно правильно заварювати каву, в чому різниця зерен і багато подібних речей.

IMG_1077
IMG_1077

А як трапилося так, що із журналіста ти перетворилася на баристу?

Коли я була журналістом, мене це цікавило на рівні «для себе», і я навіть не думала, що піду у цю сферу працювати. Але в один момент ти починаєш розуміти, що твій розвиток призупиняється, то ти починаєш шукати якісь інші шляхи. І от якраз в такий момент, я вирішила відкрити для себе щось нове. Я захоплювалася мистецтвом заварювання кави, багато чого читала і мені хотілося вивчити цей процес із середини. До прикладу чим відрізняється варіння еспресо, американо, лате та капучино. Тому що я цього взагалі не знала. І так вийшло, що якраз в цей момент відкривалася нова кав’ярня «Скаварідка», і я потрапила сюди на роботу.

IMG_1082
IMG_1082

Нині кавова культура в Україні, та й в Тернополі, мало розвинута, розкажи, чим відрізняється розчинна кава від нерозчинної?

Розчинна кава – це сміття. Тобто, це весь непотріб, який залишається від справжніх зерен. Ці залишки пресують і так роблять розчинну каву.

IMG_1085
IMG_1085

Розкажи ще трішки, як із кавових зерен роблять такий смачний кофеїновий напій?

Аби випити справжню каву, потрібно приділити багато зусиль. Спочатку необхідно вибрати кавові зерна. Кожні із яких мають свій особливий смак, в залежності від країни, звідки їх привезли. Потім сирі зелені зерна необхідно обсмажити. Причому зробити це потрібно правильно. Для цього використовують спеціальний апарат – ростер, куди засипають зерна. І тут головне зробити все правильно, не пересмажити і, звичайно, досмажити взагалі, аби зерна не були сирі. Далі настає третій етап. Після того, як зерна готові, їх потрібно помолоти. І після цього уже заварювати. Тут треба також бути уважним, аби вибрати правильний помол, а потім не переварити чи не недоварити каву. І, звичайно, потрібно, щоб людина, яка робить вам кавовий напій, робила це з любов’ю.

IMG_1081
IMG_1081

Мені завжди було цікаво, чим відрізняється лате від капучино?

Обидва напої робляться на основі еспресо із додаванням молока. Однак тут важливі пропорції. Ідеальне лате – 360 мл, ідеальне капучино – 200 мл. Тобто, якщо вам у якомусь закладі дають капучино порцією 360 чи 500 мл, - це вже не капучино, це просто молоко розведене еспресо.

IMG_1095
IMG_1095

А якій каві надаєш перевагу ти?

Спочатку я пила багато капучино, потім – еспресо, тепер перейшла на альтернативні види заварювання кави.

IMG_1101
IMG_1101

Загалом альтернативні види заварювання кави для тернополян в новинку, розкажи трішки про них?

Є різні способи приготування кави: за допомогою кемекс, аеро пресс і пуроверу, та ще багато інших. При такому приготуванні потрібно знати співвідношення кави до води. Ви запарюєте мелені зерна, вона протікає шляхом скрапування через фільтр, і має більш насичений смак.

IMG_1099
IMG_1099

Що робити для того, аби розвинути у тернополян кавову культуру?

Це якраз завдання баристів. Потрібно розповідати людям про процес заварювання кави, види зерен, різновиди кофеїнового напою. До прикладу, аби відчути справжній смак кави, то її потрібно пити без цукру. А люди цього не знають – купують 500-міліграмове капучино, при тому, коли воно має мати 200 мл. Тобто потрібно говорити і вчити.

IMG_1086
IMG_1086

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео