Орест Сарматський

Дітям Тернопільщини замовили найдорожчий в Україні туберкулін для проби Манту

манту

Тернопільський обласний спеціалізований будинок дитини замовив туберкулін за 165 грн/уп, що у півтора рази перевищує оптово-відпускну ціну в реєстрі МОЗ у 110 грн. 

Про це свідчать дані моніторингу «Наших грошей» фармацевтичних закупівель у системі «Прозорро», який проводиться за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

У 94% випадків медзаклади України замовляли Туберкулін у комплекті за ціною, що перевищувала оптово-відпускну ціну МОЗ (110 грн). Однак до цієї ціни слід додавати ще 10% роздрібної надбавки, 10% надбавки від гуртового постачальника та 7% ПДВ. Відтак не є порушенням закупівля по максимальній ціні 142 грн.

Разом з тим Тернопільський будинок дитини без проведення відкритих торгів замовив Тернопільській обласній комунальній міжлікарняній аптеці №157 розчин Туберкуліну по 165 грн за упаковку.

Посаду головного лікаря медзакладу займає Інга Кубей, котра також є доцентом Тернопільського державного медичного університету та працює за сумісництвом лікарем у Медичному центрі «Здоров’я плюс» ТОВ «Майбутнє Плюс». Загальна сума доходів Інги Кубей у 2016 році склала 147 тис. грн. Лікар задекларувала будинок на 288 кв м та квартиру площею 84 кв м, записані на матір, а також власну Skoda Octavia 2007 р.в.

Завідуюча міжлікарняною аптекою №157 Марія Гарагуц, яка запропонувала купити коштовний розчин, у декларацію за 2016 рік внесла дані лише щодо земельних ділянок загальною площею 0,28 га та отриманих спільно з чоловіком доходів – 233 тис. грн. Іван Гарагуц з 2015 року числиться керівником ДочП «Тиса» Олега Бахматюка, у 2011 щодо фірми порушено справу про банкрутство. У декларації також зазначено, що Гарагуц працює на іншому підприємстві Бахматюка – прописаному на Полтавщині ПрАТ «Райз-Максимко».

Загалом з вересня 2016 р. по квітень 2017 р. медичні заклади України уклали 320 договорів на поставку розчину Біолік Туберкулін ППД-Л (1 ампула, 6 доз по 0,6 мл з активністю 2 ТО/доза, 3 шпр. з голками д/витягання, 3 голки д/введення). Середня вартість комплекту становила 118,35 грн.

Найдешевший комплект препарату замовив КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 6» (Запоріжжя) у ПАТ «Медфарком-Центр» за 108,50 грн.

Замовлення з найбільш високими зафіксованими в угодах цінами на комплект препарату Біолік Туберкулін ППД-Л у таблиці.

Вибір читачів за тиждень

Відео