Орест Сарматський

Знайшли виноград, якому… 3000 років ! (Агро-новини)

чер27

Археологи знайшли виноградну кісточку віком 3000 років в Данії, на острові Лолланн.

Під час розкопок біля міста Рюдбихавн у відкладеннях на дні древнього колодязя археоботаніки змогли розгледіти крихітний фрагмент органічного походження і впізнати в ньому виноградну кісточку, пише Infokava.

«Коли мені повідомили, що у зразку відкладень з дна колодязя, причому у верхньому шарі, виявили виноградну кісточку, моєю першою думкою було «та ну, вона ж напевно сучасна». Спочатку я навіть не збирався давати дозвіл на датування», — згадує куратор музею Лолланн-Фальстер Бьорнар Можу.

2701
2701

Але автор знахідки, археоботаник Метте Марі Хальд (Mette Marie Hald) з Національного музею Данії, призвела переконливий аргумент: сорт винограду, з якого «випала» кісточка, не сучасний і навіть не старовинний, а набагато древніший.

Дозвіл на аналіз було отримано, його провела сама Метте Марі Хальд. По завершенні досліджень з'ясувалося, що ось це мікроскопічне не зрозумій що — найдавніший виноград Данії.

Розкопки на Лолланні продовжуються, виноградну кісточку ще чекають поглиблені лабораторні дослідження, результати яких вчені ймовірно опублікують.

Ціни на молоко і тепличні овочі зросли на третину

Середні ціни реалізації більшості видів продукції сільського господарства у січні-травні 2017 р. зросли у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Про це свідчать дані Державної служби статистики.

Згідно зі звітом, найбільше подорожчало молоко — на 37%. У січні-травні 2016 р. сільгоспвиробники реалізовували його по 5171 грн/т  у той час, коли цього року цей показник становив 7113 грн/т.

2702
2702

Зростання на 27% показали ціни на овочеві культури закритого ґрунту, у середньому подорожчавши з 23595 грн/т до 30027 грн/т.

На чверть також зросли ціни на реалізацію сільськогосподарських тварин (живої ваги). У 2016 р. середня ціна реалізації була 21425 грн/т, а у січені-травні 2017 р. — 26817 грн/т.

На День Конституції відбудеться фініш Всеукраїнського туру Вишиваним Шляхом

У Києві 28 червня 2017 р. об 11:00 розпочнеться святкова велопрогулянка, приурочена до фінішу проекту «Тур Вишиваним Шляхом 2017», приєднатися до якої зможуть усі охочі.

Про це AgroPortal.ua повідомили координатори заходу.

Після завершення прогулянки на Майдані Незалежності відбудеться прес-конференція із учасниками проекту «Тур Вишиваним Шляхом 2017» — дивовижної тритижневої подорожі 11-ма областями України.

2703
2703

Організатори заходу нагадали, що 5 червня 2017 р. із Ужгорода та Слов’янська 4 щасливчики розпочали подорож найдовшим туристичним маршрутом в Україні. Кожен з них — досвідчений мандрівник та блогер: Христя Жук, Сергій Чекмарьов, Ірина Журавель та Сергій Нагорний. Двоє україномовних учасників поїхали досліджувати схід, а інша пара, що спілкується російською, вирушила на захід. У цьому є певний символізм — об’єднати різні регіони та зруйнувати стереотипи про «західників» і «східняків».

Мета туру — відкрити громадськості маловідомі туристичні місця та надихнути мандрувати Україною.

Вибір читачів за тиждень

Відео