Олег Снітовський

«Колесо української історії» створює знаний митець з Тернополя (фоторепортаж)

Заставка

Народний художник України Богдан Ткачик пише монументальне полотно, в якому відображена історія України.

У Марійському духовному центрі, що в Зарваниці, народний художник України Богдан Ткачик із Тернополя створює монументальне полотно «Колесо української історії». Визнаний митець у своїй роботі зобразив ключової віхи історії України, від давніх, трипільських часів – до дня сьогоднішнього. Роботу художника буде розміщено у каплиці Зарваницького духовного центру, збудованої у пам'ять полеглих захисників Вітчизни.

- Поштовхом до створення такого полотна стали події листопада 2013 року, коли на Майдані побили людей. Фактично, тоді я і розпочав творчу роботу «Колесо української історії», - розповів кореспонденту «ТЕРЕНу» Богдан Ткачик. - У центрі композиції - Тарас Шевченко, на тлі отого колеса, як на осі, він у вигляді Козака Мамая, українського мислителя, грає на кобзі. А навколо різні персонажі. Це - як стержень цієї композиції. Колесо, навколо червоні яблука…Як символ життя, як надія. А те колесо штовхають, щоб воно крутилося, прості люди, козаки…Є тут і події, що розгорталися на Майдані, вони всередині українського феномену – писанці, символу народження нового життя. А ще хрест, а зверху – Архистратиг Михаїл, охоронець Києва, який стояв і стоїть нині на Майдані. Тут же - Дніпро-Славутич, тече з-під писанки просто у Небо, до Всевишнього, куди лине думка. А там – сто свічечок, отих сто небесних душ, що пішли до Господа Бога. На берегах стоять Володимир Великий і княгиня Ольга. Є образ і Святої Трійці – Господь Бог, там йдуть звідти промені, дух Святий. А в центрі – очі Ісуса Христа, той символ, що був на Майдані. А ті очі Ісуса написав наш видатний художник Сашко Мельник. Там написано: «Бачу справи твої, людино!» І в цей образ стріляли, там навіть дірки від куль були на тому малюнку.

Тобто, вийшла така домінанта, трикутник, який вписується у композицію… Є і образи моїх побратимів, з якими були разом на Майдані. Серед них – нині заслужений художник України Микола Шевчук. Він зображений із плакатом, який він носив на своїй одежі під час тих подій у Києві. А на плакаті напис: «Усіх судити будуть діти. З ким ти сьогодні?». Внизу полотна – княжі часи, козаччина, аж до сьогоднішніх подій, що тривають на Сході України. Узагалі, я вважаю, що це – одна із найкращих речей, створених мною. Бо я це все пережив, відчув, це – великий емоційний сплеск, з такого сильного болю ця річ народилася, - каже народний художник України Богдан Ткачик.

Передбачається, що найближчої неділі, після освячення, майже двометрове полотно помістять у капличці, збудованій у Марійському духовному центрі Зарваницької Божої Матері на честь Небесної Сотні та захисників Вітчизни, які загинули на Сході України.

t13
t13

t10
t10

t02
t02

t03
t03

t05
t05

t06
t06

t08
t08

t09
t09

t099
t099

0991
0991

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео