Орест Сарматський

Кому за місяць виплатили удвічі більше дотацій? (Агро-новини)

лип01

Аграрії за новий звітний місяць отримали бюджетні дотації у розмірі 473,5 млн грн, що удвічі більше за попередній період.

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, говориться у повідомленні Мінагропрод.

«Сума дотацій, яку отримали аграрії у цьому місяці, збільшилась у 2 рази. Загалом, сільгоспвиробникам вже перераховано 795 млн грн. Всі кошти надходять в автоматичному режимі», — сказав Мартинюк.

0101
0101

Він нагадав, що ті виробники, які ще не скористалися державною підтримкою, можуть у будь-час подати відповідні документи та отримати виплати.

Агроквоти: що Україна закуповує в ЄС

З початку року зріс імпорт до України молочної продукції та сирів, в той же час знизилося ввезення свинини та живої великої рогатої худоби.

Про це свідчать дані Державної фіскальної служби, говорится у повідомленні «Українського клубу аграрного бізнесу».

Згідно з даними ДФС, за січень-травень 2017 р., порівняно з аналогічним періодом 2016 р., найбільше зріс імпорт сирів (майже на $5 млн) і склав $15,7 млн, трійкою найбільших постачальників сирів до України є країни ЄС є Польща, Німеччина і Франція.

0102
0102

При цьому, імпортовано живої великої рогатої худоби на 65% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Загалом імпорт м'яса великої рогатої худоби зріс на 4%. Найбільша країна-імпортер —  Литва, з часткою 57%.

Імпорт свинини знизився на 49%. Половина імпортованої свинини припадає на Нідерланди.

За січень-травень 2017 р. імпортовано м'ясо та їстівних субпродуктів птиці на $15,2 млн. Частка основних країн ЄС — 78%.

Згідно з даними ДФС, спостерігається зростання загального імпорту по всім категоріям молочної продукції. Значно зросли поставки з Німеччини та Польщі.

Паї все частіше віддають у довгострокову оренду

Тенденція до заключення довгострокових договорів оренди сільхозземель спостерігається в Україні останні 5 років.

Про це заявив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов, йдеться у повідомленні НАЦ «ІАЕ».

За його словами, якщо у 2011 р. частка договорів оренди сільгоспземель строком на 4-5 років складала 46,2%, то станом на 1 січня 2016 р. було лише 26% договорів оренди, укладених на строк до 7 років.

«Натомість, кількість договорів оренди на строк 8-10 років зросла у 2016 р. до 45%. А кількість договорів, укладених на строк понад 10 років, збільшилася з 11,4% у 2011 до 17% у 2016 р.», — сказав Пугачов.

0103
0103

Він також зауважив, що за результатами наукових досліджень, господарства населення мають у своєму користуванні стільки ж землі, скільки й агропідприємства.

«Протягом 2010-2016 рр. господарства населення забезпечували виробництво від 39% до 46% продукції рослинництва, а продукції тваринництва традиційно виробляли більше половини — в межах 54%-61%», — сказав Пугачов, підкресливши, що за умов надання урядом підтримки малим формам господарювання на селі може виникнути небезпека розірвання договорів оренди з великими сільськогосподарськими підприємствами тими власниками землі, які захочуть працювати на своїх паях самі.

Вибір читачів за тиждень

Відео