Орест Сарматський

Тернопільських селян закликають не продавати молоко дешевше, ніж за 5 грн/л (Агро-новини)

лип03

Населення Тернопільської області будуть закликати не продавати молоко тим, хто за нього пропонуватиме менше 5 грн/л. Вистачить кількох тижнів повноцінного страйку, щоб припинити спекулятивну діяльність не добропорядних підприємств, які відмовляться підняти закупівельну ціну до необхідного рівня, повідомляє В Курсі.

Нині людям стає невигідно утримувати корів, адже закупівельні ціни на цей продукт занизькі. Закупівельні ціни мають бути не нижчими за 5 грн/л.

0303
0303

На сьогодні, переробники молока намагаються максимально знизити ціну на закупівлю сировини.Аби українське село могло нормально функціонувати та забезпечувати мінімальні потреби селян ? а це і продаж молочної сировини підприємствам, - необхідна закупівельна ціна на молоко повинна становити не менше 5 грн/л.

Держава хоче забрaти в аграріїв оборотні кошти — фермери

Останні два роки політика влади спрямована на те, щоб «вирвати» з агропромислового комплексу оборотні засоби, пише СТРАНА.ua.

Так стверджує голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Харківської області Іван Биков.

«Вирахувати податок на землю, вирахувати 20% ПДВ. А якщо ще і землю стануть продавати, то це ще забрати 60% грошей з обороту. Чому? Припустимо, у людини є 100 га землі в оренду, він вкладає в гектар 10-12 тис. грн (насіння, добрива, технології). А купити цей же гектар буде коштувати більше $1 тис. Тобто втричі дорожче. От наприклад, приходять до нього 20% арендодавців і говорять, мовляв, хочемо продати землю. І тоді фермер повинен її купити, інакше йому обробляти буде нічого. А щоб її купувати, поміркуйте, скільки грошей потрібно вивести з обороту. Значить, я менше вкладу в виробництво, у мене будуть значно менші урожаї. Плюс багато виробленої продукції піде на експорт — ніхто не хоче продавати свій товар за дерев'яні гривні. У підсумку, через кілька років такого господарювання країна зрозуміє, що таке голод», — говорить фермер.

Політику «вимивання обігових коштів» відчули на собі й інші фермери.

0301
0301

«Ми живемо за законами джунглів, усього в Україні зареєстровано близько 40 тис. фермерських господарств. Це мізерна сума. Щоб ви зрозуміли, у Польщі їх мільйони! Але в Європі у фермерів володіють 22 га, 50 га. В США і Канаді максимум 300 га. А у нас основна маса землі знаходиться в оренді у великих латифундистів, які тримають по 50-550 тис. га!», — розповідає фермер Леонід Кириченко, який обробляє 800 га землі в Херсонській області.

За його словами, на Заході фермери самі продають свою продукцію. Вони об'єднуються, при підтримці держави створюють елеватори, бо щоб експортувати продукцію, потрібні елеватори та порти. Українські ж аграрії продають усе посередникам — зернотрейдерам.

«При чому ціну, ціну диктуємо не ми. І реалізуємо ми продукцію за гривні. Тоді як купуємо техніку та способи захисту рослин за долари. Цього року навіть українські заводи з виробництва мінеральних добрив зупинилися…», — шкодує аграрій.

Українські виробники продають полуницю у 1,5 рази дорожче, ніж минулого року

 Українські виробники продають суницю садову (полуницю) за ціною 30-35 грн/кг, ягоди експортної якості коштують більше 40 грн/кг, повідомляє Інфо-Шувар.

Ця ціна майже у 1,5 рази перевищує минулорічну. Українські виробники замороженої суниці побоюються, що за таких умов, вони будуть змушені працювати з імпортною сировиною. Адже з такими цінами на вітчизняні ягоди, собівартість замороженої полуниці буде занадто високою. Таку думку висловили самі переробники. Деякі підприємства взагалі вирішили скоротити виробничі плани по суниці на користь смородини та малини.

0302
0302

В минулому сезоні, Україна імпортувала майже 68 тис. т замороженої суниці. Більшість цього обсягу на внутрішній ринок було завезено з Польщі. Експорт української замороженої суниці був набагато більшим, в 2016 р. на зовні було відправлено близько 750 тис. т цієї продукції, більшу частину цього обсягу Україна відправила до країн ЄС.

Вибір читачів за тиждень

Відео