Хто з народних депутатів від Тернопільщини не голосував за прогресивну медичну реформу?

Zakarpattya

На початку року в Україні серед населення та експертного середовища почали активно обговорювати концепцію медичної реформи, яку розробило МОЗ на чолі з в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляною Супрун. В пакет медичної реформи команди Уляни Супрун увійшло два законопроекти №6327 та №6329, де головний акцент змін був поставлений на відмову від адміністративного управління фінансуванням медицини і перехід на визнану в цивілізованому світі модель фінансування - гроші за пацієнтом. Тобто пацієнти самі будуть обирати місце свого лікування, а фінансування лікарень буде залежати від кількості людей, що звернулися за допомогою. Як голосували зі ці законопроекти народні депутати від Тернопільської області, проаналізувати активісти руху «Сильні громади» ГО «Центр UA».

Реформа передбачає створення нового органу – Національної служби здоров’я України, що буде наглядати за якістю наданих послуг лікарями та медичними закладами та сплачувати за них.

«Ми хочемо мати сильну медицину — як в Польщі, Британії, Канаді, Іспанії — тому нам потрібен і сильний продавець, і сильний покупець. Ми створюємо цього покупця — національного закупівельника, Національну службу здоров’я України, який від імені людей буде оплачувати медичні послуги, надані за міжнародним протоколам. І, якщо ці послуги повністю сплатили за реальними ставками, але надали неякісно, або з пацієнта вимагають хабарі, то клініка залишиться без контракту з НСЗУ», - підкреслила Уляна Супрун.

8 червня на порядок денний Верховної Ради винесли два законопроекти, які мали дати старт медичній реформі в Україні. Один із них, який описує концепцію реформи, народні депутати підтримали. Інший, який змінює формат фінансування – провалили.

Координатори руху «Сильні громади» проаналізували, як за законопроекти медичної реформи голосували депутати Верховної Ради від Тернопільської області: Тарас Юрик, Микола Люшняк, Олег Барна, Ігор Побер від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», Роман Заставний, Володимир Соляр від «Народного Фронту», а також Михайло Головко від «Свободи» та Тарас Пастух від «Самопомочі».

Законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, який затверджує концепцію медичної реформи, у першому читанні підтримали 227 депутатів, прийнявши його за основу. Під час голосування всі депутати від Тернопільської області, окрім Михайла Головка від «Свободи», підтримали поданий командою Уляни Супрун проект закону.

Другий законопроект №6329 про внесення змін до Бюджетного кодексу України депутати Верховної ради провалили. Важливо знати, що без прийняття цього закону реформа медицини в принципі неможлива. Але в той час, коли більшість депутатів Парламенту воліла зберегти стару корупційну систему охорони здоров’я, депутати Тернопільської області, окрім Михайла Головка від «Свободи», проголосували за законопроект.

В цілому голосування в Верховній Раді 8 червня дало можливість затвердити концепцію медичної реформи, але її фінансування, яке змінює підхід та забирає медичну субвенцію, нардепами було провалено. Варто відзначити, що українське суспільство не залишається осторонь - люди в соцмережах ділилися історіями про власний негативний досвід походу до лікарень під хештегом #вимагаю_медреформу, проводили в своїх містах флешмоби на підтримку медичної реформи. Маємо надію, що суспільна підтримка спонукатиме команду Уляни Супрун продовжити роботу та подати провалений Верховною Радою законопроект в іншій редакції, а виборці вимагатимуть від своїх депутатів підтримати законопроект, який винесуть на розгляд депутатам уже на наступний пленарний тиждень, що розпочнеться 12 липня.

Сергій Кайдаш Рух «Сильні громади»

Вибір читачів за тиждень

Відео