У Тернополі можуть стати безкоштовними всі парковки

загружено (2)

Під час чергового пленарного засідання сесії Тернопільської міської ради депутати розглядали питання щодо зміни розміру податку для паркувальників. Зокрема йшлося про зниження тарифу, повідомляє Номер один.

– Цей проект рішення підготовлено як відповідь на звернення підприємців, які займаються паркуванням у Тернополі, а також за підсумками робочої зустрічі, що проводило управління транспорту ТМР. Паркувальники звернулися з проханням зменшити їм розмір ставки із 0,03% до 0,015%. Це пов’язано з тим, що збільшився розмір мінімальної зарплатні, в результаті чого погіршився фінансовий стан паркувальників. Якщо раніше вони платили за один квадратний метр 0,41 грн., то зараз їм доводиться платити по 0,96 грн. Якщо не буде зменшено ставки податку, паркувальники просто будуть відмовлятися працювати, – озвучила начальник фінансового управління ТМР Надія Кучер.

Така пропозиція збоку чиновників міськради викликала шквал обурення від депутатів.

– На бюджетній комісії ми розглядали це питання. Попередньо на підставі підвищення мінімальної зарплатні зросла й оплата за паркування з чотирьох до шести гривень. Це мало би владнати ситуацію. Принаймні начальник управління транспорту Ігор Мединський під час розгляду цього питання переконував, що саме через зростання«мінімалки» ми були змушені тоді підвищувати вартість послуг за платне паркування. І тут зараз ми чомусь знижуємо ще й податок? – запитав депутат Назарій Зелінка.

За його словами, під час розгляду питання на засіданні бюджетної комісії депутати запропонували: якщо і знижувати відсоток, то не менше, ніж до 0,029%.

– Я розумію, підприємцю важко, що зарплата зросла. Однак знову ж таки виконком підняв вартість паркування. Відбулося додаткове навантаження на тернополян, на їхній сімейний бюджет. Тому я не вважаю, що при цьому навантаженні на мешканців Тернополя ми маємо влаштовувати ще якісь полегшення для підприємців. Я чув заяви, що паркувальники грозяться відмовлятися від парковок. Що ж, тоді вони будуть безкоштовними, як колись, – наголосив депутат Андрій Шкула.

У результаті перепалок рішення про зниження ставки для паркувальників таки не набрало необхідної кількості голосів, що,в свою чергу, обурили міського голову Серія Надала.

– Прошу не займатися популізмом і знайти в собі сили на наступну сесію винести рішення про оголошення в Тернополі усіх парковок безкоштовними. А ту частину коштів, яку виділили вам (до депутатів,-авт.) на ремонт ваших дворів, забрати і направити на утримання парковок комунальними підприємствами міста. Показувати велику любов багато хто вміє, а от як вирішувати проблеми – ніхто. Я ж за весь час роботи в раді не почув жодної скарги щодо вартості за паркування від тернополян, – сказав Сергій Надал.

До речі, минулого року депутати міської ради планували  взагалі замість мінімальної ставки «вліпити» «паркувальним» підприємцям грошовий максимум: з 0,03% до 0,15%. Однак втілити слова на практиці народним обранцям не вдалося. За словами начальника управління транспорту Ігоря Мединського, цей бізнес і так висить на волосині. Тому така ставка, на думку чиновника, його би просто знищила.

Загалом у Тернополі діє 15 місць для платного паркування, якими донедавна опікувалось два підприємства – ПП «Привокзальний майдан» і ПП Мисенко. Останній, між іншим, нещодавно відмовився від кількох паркомісць. Через що управлінню транспорту ТМР довелося оголосити конкурс із пошуку бажаючих опікуватись п’ятьма парковками в Тернополі. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні виконавчого комітету.

– Провести конкурс із визначення суб’єктів господарювання – операторів паркування транспортних засобів у місті Тернополі на майданчиках для платного паркування на вул. Живова, Патріарха Мстислава, 15 Квітня, Микулинецькій, Коперника, – йдеться у рішенні виконкому.

Свою відмову від «опіки» над кількома парковками Тернополя підприємець Мисенко пояснив тим, що цей бізнес справді нерентабельний.

 – Я відмовився від половини парковок, бо це не рентабельно. Залишив собі тільки ті, у які вклав найбільше, – де стоять паркомати. Наразі їх ще «триматимемо»,- прокоментував Микола Мисенко.

Вибір читачів за тиждень

Відео