Оксана Бучко

Як не потрапити під «польське цунамі» розповів Вахтанг Кіпіані тернополянам

unnamed (29)

Досліджувати тему ОУН-УПА не під білими, чорними чи рожевими окулярами – таку спробу зробив відомий журналіст, телеведучий Вахтанг Кіпіані у книзі «Зродились ми великої години. ОУН і УПА» серії «Історична Правда». Висновок про відсутність одної правди в україно-польських стосунках автор подав у наступній книзі серії «Війна двох правд. Поляки та українці у кривавому ХХ столітті». Презентація видань відбулась в Тернополі у галереї «Бункермуз».

- Перша книга включає матеріали науковців, які виїхали на Захід; діаспорних дослідників, професійних істориків, політологів, впливових науковців, журналістів, громадських діячів і дисидентів .а також відвертих бандерофілів, - розповідає автор. – Читач має змогу вникнути в образ бандерівця до деталей. Є тексти про гастрономічні секрети армії, є про образ повстанців у проекції на сьогодення. Висновок, який має зробити наша молодь – бути героєм ніколи не стане простим заняттям. І помилки у боротьбі завжди присутні з обох сторін.

unnamed (30)
unnamed (30)

Проблему «Волинської різанини» також автор пропонує досліджувати широко, а не «закручувати пружину» лише на роках, коли відбувалось протистояння.

unnamed (32)
unnamed (32)

- У контексті польсько-українських стосунків ми повинні шукати шлях спілкування без зброї. У книзі є факти та дослідження спеціалістів, які намагались знайти такий шлях роками, - продовжує Вахтанг Кіпіані. –У Варшаві є пам’ятник Роману Дмонському, який був расистом та українофобом. А в Україні маємо названі вулиці на честь Клима Савури, хоча під час опитування багато людей не знають історії цієї постаті. Українці повинні відстояти право на свої помилки.

 

Останній нарис у книзі говорить про фільм «Волинь» як про польську правду без будь-якої дискусії щодо української сторони.

- Перемогти «польське цунамі» неможливо, - підсумовує Вахтанг Кіпіані. – Потрібно спокійно реагувати на виклики і конструктивна продовжувати дискусію.

Оксана БУЧКО фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео