Віра Олександрович

Тернопільщина: отримали «лист щастя» від податкової – не дивуйтеся

Лист_електронний

Запит про подання інформації тепер контролюючі органи мають право направляти платникам податків - і в електронному вигляді.

Про це повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

Нагадаємо, вимоги до запиту про подання інформації визначили у п. 73.3 ст. 73 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) і п. 10 постанови Кабінету Міністрів від 27.12.2010 р. за №1245 «Про затвердження Порядку періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом» зі змінами та доповненнями (далі – Порядок).

Отже, відповідно до п. 73.3 ст. 73 ПКУ контролюючі органи мають право звернутися до платників податків та інших суб’єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про подання інформації (вичерпний перелік і підстави надання якої встановлені законом), необхідної для виконання покладених на контролюючі органи функцій, завдань, та її документального підтвердження.

Такий запит підписує керівник (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу. Він повинен містити:

1) підстави для надіслання запиту, відповідно до п. 73.3 ст. 73 ПКУ, із зазначенням інформації, що це підтверджує;

2) перелік інформації, що запитується, та перелік документів, які пропонується надати;

3) печатку контролюючого органу.

- Крім того, у п. 9 Порядку передбачили, що в окремих випадках зазначений запит можна надсилати із використанням засобів телекомунікаційного зв’язку із накладенням електронного цифрового підпису органу державної податкової служби, - уточнили у податковій.

Запит вважається врученим, якщо його надіслали поштою листом із повідомленням про вручення за податковою адресою або надали під розписку суб’єкту інформаційних відносин або його посадовій особі, а при направленні в електронному вигляді з використанням засобів телекомунікаційного зв’язку з накладенням електронного цифрового підпису органу державної фіскальної служби – при надходженні сформованого програмним забезпеченням повідомлення про доставку (п. 13 Порядку).

Суб’єкти інформаційних відносин зобов’язані подавати інформацію, визначену у запиті органу державної фіскальної служби, та її документальне підтвердження протягом одного місяця із дня, що настає за днем надходження запиту, якщо інше не передбачили у ПКУ (п. 14 Порядку), - уточнили у податковій.

Отже, контролюючі органи мають право направляти платникам податків, у тому числі тим, які перебувають на обліку в інших контролюючих органах, запит про подання інформації в електронному вигляді, підписаний керівником органу ДФС (його заступником або уповноваженою особою) і скріплений печаткою. Датою отримання такого запиту є дата надходження сформованого програмним забезпеченням повідомлення про доставку.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео