Орест Сарматський

Ті, що приносять в жертву своїх «дітей» (Агро-новини)

лип11

Деякі рослини вибірково вбивають частину своїх коренів, щоб вижити в умовах холодної погоди.

Такого висновку дійшла група біологів із Національного університету Сінгапуру (NUS), повідомляє ISAAA.

Як зазначається, команда експериментувала з корінням Arabidopsis, щоб подивитися як холодна температура впливає на розвиток і ріст коренів.

Науковці виявили, що температура в чотири градуси за Цельсієм призводить до пошкодження ДНК у стовбурових клітинах коренів арабідопсису, а також їх нащадків. Проте гинуть переважно лише дочірні стовбурові клітини, і загибель цих дочірніх клітин дозволяє підтримувати нішу функціонуючих стовбурових клітин. Інгібування ушкодження ДНК у цих дочірніх клітинах запобігає їх загибелі, але збільшує ймовірність того, що інші стовбурові клітини кореня загинуть через холод, що призведе до загибелі рослини.

1102
1102

«Жертовний механізм покращує здатність кореня протистояти іншим стресам, пов«язаним з низькими температурами. Коли відновлюються оптимальні температури, стовбурові клітини рослин можуть ділитися швидше, що, в свою чергу, посилить відновлення і виживання рослини», — пояснив автор дослідження доктор Хонг Цзин Хань.

Бджоли допоможуть екс-бійцям АТО

Український кооперативний Альянс з 14 липня 2017 р. розпочинає унікальний проект «Соціальна апітерапія», який буде реалізовано у співпраці з Посольством Польщі, говориться у повідомленні УКА.

Йде мова про те, що мета даного проекту полягає у створенні школи бджільництва для практичного проектування та працевлаштування, проходження реабілітації та соціальної адаптації, формування місцевих координаторів та тренерів у сфері бджільництва та органічного садівництва для екс-учасників АТО.

1101
1101

Організатори очікують, що заходи проекту не лише допоможуть бенефіціарам пройти реабілітацію, але й опанувати мистецтво ведення бджільництва. Завдяки роботі на пасіці учасники проекту отримають знання з основ підприємництва, фінансів, проектного менеджменту та планування бюджету і зможуть розпочати власну справу.

«В результаті реалізації проекту демобілізовані учасники воєнного конфлікту та молодь опанують новий прибутковий вид діяльності; пройдуть курс соціальної реабілітації через спільну роботу на пасіці завдяки консультаціям соціального психолога, сімейного педагога та професіоналів-бджолярів. Члени сімей учасників проекту матимуть можливість допомагати чоловікам адаптуватися до умов мирного життя, а також спільно працювати і розвивати особисті навички», — розсказав президент Українського Кооперативного Альянсу Зіновій Свереда.

Експорт молочних продуктів зріс на 22%

Експорт молочних продуктів з України в січні-червні 2017 року склав 63,2 тис. т, що на 22,8% більше, ніж в аналогічному періоді минулого року.

Про це повідомив аналітичний департамент Ради з питань експорту продовольства (UFEB).

«Зростання експорту забезпечує масло та суха сироватка. В той же час, динаміка по молоку та вершках, як згущених так і незгущених, а також кисломолочній продукції від'ємні», — говориться у повідомленні.

1103
1103

Так, експорт молочної сироватки у січні-червні цього року збільшився на 50% порівняно з минулим роком та склав 17,9 тис. т. Основними ринками збуту були Китай (50,4%; $6,8 млн), Індія ($862 тис.; 6,35%) та Малайзія ($711 тис.; 5,24%).

Експорт вершкового масла зріс більш як у 3 рази — до 12,3 тис. т. Найбільше продавали його до  Марокко (18,5%; $8,3 млн) та Казахстану (12,9%; $5,8 млн).

Разом з тим, експорт молока та вершків незгущених у січні-червні склав 4 тис. т., що на 10,1% менше, ніж за перше півріччя минулого року. При цьому виручка від експорту склала $2,6 млн, збільшившись на 10,1%. Основними ринками збуту були Молдова (з часткою 46,3%, або $1,2 млн.) та Грузія (26,4%; $693 тис.).

 

Вибір читачів за тиждень

Відео