Віра Олександрович

Чому розмір зарплати не впливає на субсидію, пояснили тернополянам

платежі

Розмір зарплати не вплине на отримання субсидії, стверджують у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

Пропонуємо читачам «Терену» роз’яснення фахівців із цього питання.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається виходячи із середньомісячного сукупного доходу осіб за чотири квартали, що перед місяцем, що передує тому, із якого призначають субсидію, - пояснюють у податковій. - Натомість субсидія на придбання скрапленого газу, твердого і рідкого пічного побутового палива залежить від розміру доходу за попередній календарний рік.

Якщо в особи, яка досягнула 18-річного віку на початку періоду, за який враховують доходи для призначення субсидії, немає доходів, для розрахунку такої допомоги від держави середньомісячний дохід такої особи визначають на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховують доходи для призначення субсидії.

За ст. 7 Закону «Про Державний бюджет-2017», прожитковий мінімум для працездатних осіб із 01.01.2017 р. становить 1 600 гривень, - уточнюють у податковій.

Відповідно до Положення для призначення субсидії, сукупний дохід родини обчислюють, виходячи із доходів, нарахованих особам, які досягнули 14-річного віку до початку періоду, за який враховують доходи, без урахування податку із доходів фізичних осіб, відомості про які надають у ДФС, Пенсійному фонді і фондах соціального страхування.

Окрім того, беруть до уваги розмір державної соціальної допомоги, яку виплачують структурні підрозділи із питань соціального захисту населення. Не враховують наразі: частини допомоги при народженні дитини, виплату якої здійснюють одноразово, частини допомоги при усиновленні дитини, виплату якої здійснюють одноразово, одноразової винагороди жінкам, яким присвоїли почесне звання «Мати-героїня», державної соціальної допомоги на дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, допомоги на дітей, над якими встановили опіку чи піклування, щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, у тому числі - на оплату за житлово-комунальні послуги.

Тому при розрахунку житлової субсидії працюючій особі, яка отримує зарплату, наприклад, 3 900 грн, до сукупного доходу включають дохід без урахування податку із доходів фізичних осіб - на рівні 3 198 грн, - пояснюють у податковій.

Фото із відкритих джерел

Довідка. «Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого і рідкого пічного побутового палива» затвердили постановою КМУ від 21.10.1995 р. за №848.

Вибір читачів за тиждень

Відео