Орест Сарматський

Де продають часник за собівартістю? (Агро-новини)

чер09

 Цьогорічні ціни на часник не радують виробників. Сьогодні вони продають часник за ціною 18-20 грн/кг, що фактично співпадає із собівартістю вирощування.

Про падіння ціни на часник повідомляє «Інфо-Шувар».

На оптовому ринку «Шувар» у Львові сьогодні, 5 червня часник продають за ціною 30-45 грн/кг. Експерти повідомляють, що за тиждень вартість часники знизилася у 1,5 рази, а у порівняні з минулим роком, часник подешевшав вдвічі.

На ринку «Нежданий» у Херсонській області часник можна придбати за 20-25 грн/кг. Тут за тиждень часник подешевшав на третину, а у порівнянні з минулим роком, ціни знизились майже у два рази.

«Падіння ціни на часник в першій половині літа - це цілком нормальне явище.  Молодий часник майже не зберігається, тому фермери намагаються його якнайшвидше продати. Але в цьому році, провал цін став найбільшим , принаймні за останні 5 років, і відбувається це насамперед через збільшення пропозиції часнику  українського виробництва, площі  під яким суттєво розширились в цьому сезоні», - повідомила експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

1501
1501

Зниження цін на часник триватиме до серпня через помірний попит на продукт.

«Зниження ціни триватиме до серпня, потім традиційно попит зростає завдяки активізації переробників та оптових компаній, які віддають перевагу часнику з більш тривалим строком зберігання. Але ціни у другій половині літа та восени будуть цілком залежати від вартості китайського часнику, який за попередніми оцінками теж мусить подешевшати, в порівнянні з минулим роком», - поінформувала експерт.

В Україні хочуть відновити права фермерських господарств

У Верховній Раді України зареєстрували законопроект щодо відновлення прав і законних інтересів фермерських господарств та громадян України – членів фермерських господарств (№6594-1).

Про це написав на своїй сторінці у Facebook ініціатор цього законопроекту народний депутат Вадим Івченко.

За словами нардепа, документ пропонує відновити права фермерських господарств та фермерів – громадян України, які не змогли успадкувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення, надані до 2002 р. у постійне користування голові їхньої родини – фермеру для створення такого господарства, на одержання такої земельної ділянки в довгострокову оренду без проведення земельних торгів і лише з метою використання цих ділянок для ведення фермерського господарства.

1502
1502

Якщо саме ці ділянки відсутні, надається можливість отримати рівноцінні за рахунок земель запасу сільськогосподарського призначення на території району, а якщо і в районі вільних ділянок немає — то за згодою відповідного спадкоємця (правонаступника) за рахунок земель запасу сільськогосподарського призначення, розташованих на території іншого району в межах області.

Молоко коштує дешевше за воду - нардеп

На зустрічі з працівниками ФГ в с. Олександрівка Полтавської області, лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що сьогодні молоко коштує дешевше за воду. Це через те, що в країні немає державного регулювання цін на молоко.

Про це повідомив Обозреватель.

Під час зустрічі селяни поскаржились депутатові, що вони не мають коштів на утримання корів.

1503
1503

«Сьогодні молоко коштує дешевше за воду. Люди здають його по 3,80 грн/л. А все тому, що немає державного регулювання ціни на молоко. Ми добиваємося, щоб уряд встановив ринкові ціни на молоко і мінімальна його вартість має бути 5 грн/л. Раніше у кожному дворі була корова, а зараз і на все село три корови не знайдеш! Щоб скотарство розвивалось, потрібна державна підтримка», -  зазначив Олег Ляшко.

Він  нагадав, що Радикальна партія пропонує ввести імпортний сировинний збір та з кожної т вивезеного зерна доплачувати принаймні 5 тис. грн на утримання однієї корови.

Вибір читачів за тиждень

Відео