День села на Тернопільщині відбувався до світанку (фоторепортаж)

кальне

У неділю, мешканці села Кальне, від малого до великого, зібралися святкувати День села. Останній раз захід організовували сім років тому. До пізнього вечора люди просто неба біля лісу забавлялися під співи й танці своїх талановитих односельчан.

Святковий концерт розпочався о сьомій вечора з молебня, а закінчився ледь не опівночі. Окрім танців і співів, ведучі поздоровляли старожилів села Кального з Днем села, зачитували скільки цього року народилося маленьких кальнечан. Вітали зі святом сімох воїнів АТО, які захищали й захищають Україну. А також поздоровляли усіх мешканців Кального, які народилися у липні, – з днем народження, пише doba.

Вчитель основ здоров’я на день села поставила два танці. Хореографії Надія Василівна ніде не вчилася, але, за її словами, – це мрія з дитинства, яку зараз потрохи втілює. Окрім танців, Надія Василівна ще й співала в дуеті з фельдшеркою Оксаною Чижевською.

– Все для села. Я людина весела, хочу бачити усіх такими ж. Розпочалися танці з фізкультхвилинок на предметі основ здоров’я. Розминки проводили під музику. Мені дали в школі одну годину танцювального гуртка. Згодом, бачу, дівчата самі пропонують. Ми – самоучки. Коли планується якийсь концерт, завклуба Наталя Іванюта, каже: «треба освіжити виступи танцями». Тоді починаємо готуватися старанніше. Ідеї придумую сама, дівчата допомагають, разом вивчаємо рухи й танцюємо, – вчитель Надія Сташків.

Різноманітне вбрання танцівникам Надія Василівна шиє сама, закінчила швейне училище. Костюмів, каже, багато і для найменших і для старших. І танцівників завжди вистачає: одні приходять, інші закінчують школу, їдуть на навчання, є такі, що продовжують танцювати у свої навчальних закладах.

Марія Мультан на концерті в рідному Кальному заспівала односельчанам п’ять пісень. Зараз вона студентка другого курсу Кооперативного коледжу, навчається на дизайнера. Учасниця музичного гурту «Ліра», що при коледжі. Також дівчина пише вірші з самого дитинства.

– Сім років навчалася у музичній школі на скрипці та фортепіано. Мої батьки малюють, і я теж. Не знала, що обрати: малювання чи музику. В останній день приймання документів, подала заяву на навчання в коледжі. В музичне не вступала, мабуть, через те, що не люблю теорії. Але, закрадаються думки, можливо, вступлю в музичне після закінчення коледжу, – каже Марія Мультан.

Директор Кальненського будинку культури Михайло Іванюта ділиться, що у нього багато гуртків, вокально-інструментальний ансамбль, дуети, тріо, фольклорний колектив, народна музика… Сьогодні виступали малі форми, дуети, приїхав хор «Червона рута», багато запрошено з сусідніх сіл. До концерту в Кальному готувалися місяць. Останній раз День села організовували сім років тому.

– Були проблеми з фінансами, з опаленням, з перекриттям, ремонтом будинку культури. Але завжди якщо потрібно було лізти наверх і латати – латав, малював, білив. Трохи щось робимо, тому сюди й прийшов. А що, сяду вдома і чекатиму, щоб зарплату дали, так не можу, – зізнається Михайло Іванюта.

Закінчив директор будинку культури в Кальному Михайло Іванюта Теребовлянське училище, режисерський відділ. Сам навчився грати на гітарі, баяні, має свій колектив. Виступали у Франції, Німеччині, Польщі. Михайло Ярославович каже, що не важко залучати молодь і жителів села до концертів. Люди самі пропонують, збираються. Культурні заходи в Кальному проводяться щомісяця, – весь рік. Наступний – на День Незалежності. Тому, два тижні відпочинку— і знову репетиції.

Вибір читачів за тиждень

Відео