Орест Сарматський

Чим Міністр соціальної політики України у Тернополі порадував пенсіонерів? (фоторепортаж)

Процес осучаснення пенсій стартує з 1 жовтня Міністр соціальної політики України Андрій Рева, який у понеділок перебував на Тернопільщині з робочою поїздкою, оприлюднив інформацію щодо ситуацією із пенсіями.

DSC_7937
DSC_7937

DSC_7911
DSC_7911

DSC_7909
DSC_7909

- З першого жовтня запускаємо процес осучаснення пенсій, який має завершитися до 2021 року. Тоді почнеться нормальний процес індексації пенсій згідно із збільшенням показника інфляції та зростанням рівня середньої зарплати», - сказав Андрій Рева.

DSC_7898
DSC_7898

DSC_7893
DSC_7893

DSC_7877
DSC_7877

DSC_7867
DSC_7867

Відповідаючи на запитання кореспондента ТЕРЕНу щодо поширення чуток, про те, що мовляв коштів для осучаснення пенсій з 1 жовтня немає, Міністр сказав наступне.

- У 2016 році ми знизили ставку єдиного соціального внеску на 40 відсотків. І одразу дефіцит Пенсійного фонду зріс із 80 млрд грн до 145 млрд грн. Ми чекали, що за рахунок зниження цієї ставки людям піднімуть заробітні плати, буде більше відрахувань в Пенсійний фонд. Насправді, не всі так зробили, вважаючи що це їхні гроші, які можна покласти у кишеню. І коли у цьому році ми підняли мінімальну заробітну плату найбіднішим, яких у нас 4 млн осіб, то почалося, що мовляв бізнес загине, все зупинеться і т.п. На осучаснення пенсій нам потрібно буде десь до 15 млрд грн до кінця року. А ми вже маємо 17 млрд грн. Це рельні гроші, яких не буде надруковано, позичено, чи в когось забрано. Це ті кошти, які надійшли понад план у Пенсійний фонд. І це є конкретна детінізація, - сказав Андрій Рева.

Власне, детінізація, на думку Андрія Реви - це основа того, щоб життя українців стало заможнішим

- Назву лише одну цифру. 1 грудня минулого року 47 тис керівників приватних підприємств декларували свою заробітну плату на рівні 1450 гривень. Їздили на «Мерседесах», літали літаками, відпочивали за кордоном при такій «зарплаті». Це – обкрадання наших пенсіонерів. І ось, при підвищенні мінімальної зарплати таким особам довелося як мінімум вдвічі заплатити податків. І наскільки це все було справедливо, видно з виконання бюджету за перше півріччя. І тому нині працівник перше запитання, яке задає роботодавцям, це те, чи йому легально платять зарплату чи ні. І таке запитання зададуть щонайменше 8 млн працівників, які працюють «в тіні». Якщо навіть половина з них вийде з тіні, то побачите, які надходження будуть до Пенсійного фонду. Тоді знову будемо говорити про чергове підвищення пенсій, щоб люди отримали те, що вони заробили», - наголосив Міністр.

Андрій Рева взяв участь в урочистому відкритті стаціонарного відділення територіального центру соціального обслуговування Шумського району, а наприкінці дня ознайомився із роботою Тернопільського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Директор Тернопільського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Наталя Турецька розповіла Міністру, що в цій установі минулого року отримало послуги соціальної реабілітації майже 100 дітей з інвалідністю, а цього року – вже 76 дітей.

DSC_7932
DSC_7932

DSC_7922
DSC_7922

DSC_7917
DSC_7917

Голова облдержадміністрації Степан Барна, додав, що із обласного бюджету на ремонт Центру виділено 2, 5 млн грн. Тут планується відкриття відділення медичної реабілітації, створення хостелу для перебування сімей з районів, тренінгового будинку «Крок вперед» для підготовки дітей до самостійного життя.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео