Орест Сарматський

Де пасічники погрожують місцевим фермерам? (Агро-новини)

лип05

На Сумщині виник конфлікт між пасічниками та фермерами через загибель бджіл, пише SuperAgronom.com.

Зараз на полях цвіте соняшник, місцеві господарства почали інсектицидну обробку посівів. А пасічники вивезли на поля бджіл, у результаті частина комах загинула.

«Учора приїздили до мене на поле чоловіки, що тримають у селі поряд з нашими полями пасіку. Сказали, що прямо тут застрелять, якщо не припинимо «бризкати» соняшник. При цьому оголошення про обробку ми розвісили ще за 3 дні, у сільраді попередили. А от пасічники вивозять вулики, не попереджаючи нас. Дізнаємося про них випадково, коли об’їжджаємо посіви», — говорить агроном Артур Радовський.

Більшість бджолярів у селах не вважають за потрібне попереджати сільраду про вивіз вуликів, тому і попередження про проведення робіт не отримують.

1703
1703

Щоб погасити конфлікт, аграрії об’їхали двори місцевих пасічників та попросили тимчасово закрити бджіл у вуликах. Проте не всі бджолярі налаштовані миролюбно. Дехто вимагає компенсації за загибель комах.

Ситуація поки що вирішилася сама по собі: несподівана злива з грозою «вигнала» з поля і агрономів з оприскувачами, і пасічників із бджолами.

Вчені: рослини від холоду і посухи захищають унікальні мережі генів

Група учених під керівництвом Самуеля Скарпіно дослідила спільну експресію мережі генів, які сформувалися, щоб допомогти рослинам протистояти посусі та холоду.

У документі, опублікованому в «Наукових працях Королівського товариства» (Proceedings of the Royal Society), зосереджено увагу на рослині резушка (Arabidopsis) і виявлено дві унікальні мережі експресії генів: одна — пристосована до холоду, а інша — до посухи, пише ISAAA.

Ці дві відповіді відрізняються стратегічно та в еволюційному плані. Під час посухи тканини в коренях, стеблах та листі виконують особливі операції. Коли починається процес зниження температури, клітини в кожній тканині ведуть себе аналогічно і за допомогою засобів, які також могли бути застосовані (в прототипі) однотипними предками багато років тому.

1701
1701

Дослідники виявили, що гени, які  взаємодіють під час холоду, відносяться до центральних позицій у мережі, до якої входять біля 10 000 генів. На відміну від цього, гени, які спеціально співпрацювали під час посухи, віднесені до периферійних кластерів всередині загальної мережі.

Група дослідників дійшла висновку, що архітектури двох генних мереж повторюють те, як ведуть себе рослини під дією двох стресових факторів.

В Україні ще подорожчали пшениця і ячмінь

Ціни на українську пшеницю та ячмінь зросли за минулий тиждень.

Про це йдеться в огляді, опублікованому Аграрним союзом України.

Так, на умовах поставки EXW-елеватор на 150 грн/т зросли ціни на продовольчу та на 100-150 грн/т на фуражну пшеницю. На СРТ-порт продовольча пшениця додала 50-100 грн/т, а фуражна 100-150 грн/т.

1702
1702

При цьому на умовах поставки FOB-порти Чорного моря ціни на новий врожай пшениці 2-го та 3-гр класу зросли на 6-7$/т, на фуражну пшеницю на 3$/т.

Як і на минулому тижні зростання цін на українську пшеницю відбувається по-більшості за рахунок світових тенденцій, активності імпортерів, несприятливих погодних умов, що ускладнюють збір врожаю. На Чиказькій товарній біржі (СВОТ) липневий ф’ючерсний контракт втратив 1,4$.

Вибір читачів за тиждень

Відео