Про те, як правильно подолати стрес розповіли на Тернопільщині

медитація

Як за допомогою релаксаційних вправ подолати стрес вчилися безробітні жінки Гусятинщини на черговому засіданні клубу «Знайди себе», що діє у районному центрі зайнятості.

А допомагала їм у цьому практичний психолог, психолог відділу соціальної роботи Гусятинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Кришталович-Клим.

Вона розповіла присутнім, що стрес – це захисна реакція організму, спрямована на допомогу людині в подоланні складних життєвих ситуацій. Стрес не є чимось надприродним, час від часу його відчуває кожен. Але є люди, які відчувають його постійно, ймовірно, просто не володіючи знаннями і умінням розслабляти своє тіло і мозок.

«Якщо людина не змінює свою поведінку або зовсім нічого не робить, то виникає одна з двох поширених реакцій на стрес: агресія або тривога. Відчуття тривоги, знервованість заважає нормальній адаптації до життя. Чим більше тривожності, тим більше неприємностей, дискомфорту та болю. Сильна і тривала тривога веде до душевних захворювань, депресивних невротичних станів», - повідомила пані Наталя.

Психолог дала ряд ефективних порад, які допомагають позбавитися від стресу і його наслідків; обговорила з жінками 10 технік звільнення від стресу. Найбільше їх зацікавили техніки релаксації, музикотерапії, аромотерапії, самогіпнозу. Сподобались жінкам релаксаційні вправи, які допомагають протистояти роздратуванню та психічній втомі. Вони з цікавістю взяли участь у вправах «Стирання інформації», під час якої подумки потрібно було намалювати на аркуші негативну ситуацію, а потім подумки та послідовно стерти її уявною гумкою, та «Рахунок», зосереджуючи увагу на якомусь предметі та на рахунок від 10 до 1 роблячи вдих і повільний видих. Видихати слід повільно, уявляючи, як з кожним видихом зменшується і нарешті зникає напруження.

При стресах психолог порадила: віднестись до ситуації з гумором, адже людина, яка здатна перетворити “жахливі новини” на абсурдні, кумедні, менш схильна до депресії, напруження, гніву, ніж та, яка все сприймає дуже серйозно і піддається поганому настрою, коли ви глузуєте з проблеми, починаєте бачити її безглузді, анекдотичні аспекти і набуваєте тим самим контролю над нею; вживати вітаміни групи В у комплексі з мінеральними речовинамищодня робити вдома невелику (хвилин на 15)зарядкуходити пішкикататися на велосипедіплавати; зайнятися самовдосконаленням;релаксуватипомолитися, посидіти на пляжі і подивитися на хвиліпослухати розслабляючу музикуподивитися на небо і пофантазувати про тена що схожі хмари. Не менш важлива для досягнення гармонії підтримка доброзичливо налаштованих людей - родичів і друзів, а також ваша допомога комусьЗнайомтеся з новими людьмиспілкуйтеся з тимихто вам приємний.

Перша допомога при стресізробіть дуже глибокий вдих, затримайте диханнязі звуком"Ха!" з силою видихніть.

Психолог закликала дослухатися до її порад, і постаратися застосовувати їх в своєму власному житті, це допоможе бути більш стійкими до стресових ситуацій, і, що цілком природно, поліпшить якість життя.

Вибір читачів за тиждень

Відео