Орест Сарматський

Що за рік зросло у ціні втричі? (Агро-новини)

лип24

Упродовж поточного тижня українські виробники збільшують ціну на ріпчасту цибулю.

В аналогічний період минулого року середня ціна на цибулю в Україні була майже у 3 рази нижчою від ціни у цьому сезоні і складала 3-4 грн/кг, пише «Інфо-Шувар».

Нині середня ціна на ріпчасту цибулю на найбільших гуртових ринках країни становить 9-15 грн/кг. Тоді як минулого тижня на майданчиках найбільших гуртових ринків ріпчасту цибулю пропонували за середньою ціною 8-10 грн/кг.

2403
2403

Найвищу ціну сьогодні пропонують на майданчиках найбільшого оптового ринку Західного регіону «Шувар» 14-15 грн/кг.

Найдешевшу цибулю можна придбати на ринку «Нежданний» у Херсонській області за ціною 9-10 грн/кг.

На ринку «Столичний» у Києві ціна на цибулю ріпчасту коливається в межах 9-11 грн/кг.

У господарствах південних регіонів цибулю пропонують по 9-10 грн/кг залежно від розміру та якості.

Вчені розрахували найкращий спосіб посадки с/г культур

Завдяки розробці вчених з Іллінойського університету (UI) та Інституту Обчислювальної Біології (The Partner Institute for Computational Biology, Шанхай) аграрії зможуть дізнатися, як зміна інтервалу між рядами впливає на урожай та кількість рослин на 1 га.

Повідомляє «Зерно».

2401
2401

Вчені створили комп’ютерну модель, яка може прогнозувати урожайність сільськогосподарських культур. Модель містить всі необхідні розрахунки, у яких порівнюються мільярди віртуальних полів з різною густотою посадки та відстані між рядками. Модель демонструє ріст тривимірних рослин з врахуванням біохімічних та біофізичних процесів, які є основою продуктивності.

Вчені тестували розробку на цукровій тростині. За словами науковця з UI Стіва Лонга, сучасні комбайни для збору тростини за один раз можуть зібрати лише один ряд рослин, що займає багато часу. Також комбайни іноді зачіпляють та пошкоджують рослини із сусіднього ряду.

Цю проблему можна вирішити, якщо висаджувати культуру у два ряди з проміжками між ними. Але рослини у подвійних рядах будуть затіняти одна одну, що призведе до потенційної втрати рентабельності.

Нова модель змогла вирахувати, що дворядна посадка призводить до втрати 10% урожаю. Це менше ніж при традиційній висадці культури. Також вдалося порахувати, що втрати врожаю можна скоротити на 2%, якщо обирати певні сорти та саджати їх у північно-південному напрямку.

Як повідомив дослідник із UI Ю Ванг, цю модель можна використовувати і для інших культур. З її допомогою з’явилася можливість створення проекту оптимального посіву с/г культур з врахуванням особливостей навколишнього середовища та ландшафту. Розробку також можна використовувати для прогнозування урожайності культур на певній ділянці.

 Українські науковці розказали, як вирощувати цукрове сорго для біопалива

Спеціалісти Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН розробили і видали методичні рекомендації з технології вирощування та переробки цукрового сорго як сировини для виробництва біопалива.

Про це повідомили на сайті наукової установи.

2402
2402

Такі рекомендації розробили для сільськогосподарських підприємств, зацікавлених у вирощуванні цукрового сорго для виробництва біопалива.

На думку учених, якісне та своєчасне виконання усіх технологічних процесів, передбачених цими рекомендаціями забезпечить отримання стабільно високих урожаїв зеленої біомаси цукрового сорго.

Українські вчені виклали вимоги до площ, на яких планується вирощувати цукрове сорго, також визначили строки та показники якості виконання основного, ранньовесняного та передпосівного обробітків ґрунту.

«Особливу увагу автори приділяють комплексу робіт, пов’язаних із сівбою насіння цукрового сорго. У рекомендаціях розглянуто догляд за посівами та збирання врожаю біомаси цукрового сорго, а також подано методику розрахунку виходу біопалива та енергії», — ідеться в повідомленні.

Цукрове сорго — високоефективна сільськогосподарська культура, здатна формувати стабільні високі врожаї навіть за несприятливих ґрунтово-кліматичних умов. Із одного гектара посівів цукрового сорго можна збирати 90-120 т/га цукромісткої біомаси з загальним вмістом цукрів у соці до 20%.

Вибір читачів за тиждень

Відео