Орест Сарматський

Чому рання морква – у дефіциті? (Агро-новини)

лип25

Цього тижня Україна змушена була завозити моркву з ЄС через брак ранньої моркви від українських виробників.

Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

Фахівці повідомили, що багато виробників моркви скоротили виробничі площі під цим овочем через незадовільні фінансові результати попереднього сезону.

2501
2501

У середу, 12 липня у Львові на майданчику оптового ринку «Шувар» пропозиція ранньої моркви дуже обмежена, а  ціни на продукцію зросли до 9-10 грн/кг. Мита морква врожаю 2016 р. виробництва Голландії та Польщі пропонується по 12-13 грн/кг і попит на неї є надзвичайно високим.

Фермери південних регіонів України пропонують молоду моркву не дешевше 8-10 грн/кг. А на оптовому ринку «Нежданий» в Херсонській області сьогодні ціни вже зросли до 9-12 грн/кг.

В середині липня 2016 р. оптові ціни на українську моркву були майже в 2,5 рази нижчими.

Востаннє така ситуація спостерігалась в червні 2015 р., коли рання морква в Україні коштувала близько 11-13 грн/кг. Тоді також спостерігалось скорочення виробництва, але вже у серпні ціни на продукцію впали до 5 грн/кг.

Кількість промислових свиней зменшилась на 3%

На початку другого півріччя 2017 р. у промисловому секторі України налічувалося 3,4 млн голів свиней. Це на 9,7% менше ніж минулого року та на 3% менше ніж на початку 2017 р.

Про зменшення поголів’я свиней повідомляє Асоціація «Свинарі України» (АСУ).

2503
2503

Крім скорочення поголів’я в Україні фіксують і менші обсяги вирощування та забою, порівняно з аналогічним періодом 2016 р.

За перше півріччя сільськогосподарські підприємства отримали 265,6 тис. т приросту живої маси свиней, що на 9,2% менше ніж торік. Понад 97% вирощеної свинини чи 259,2 тис. т реалізували на забій.

Корови «летять» рятувати молочну галузь

Перші 165 корів із 4 тис., які покликані відновити молочну галузь Катару вже прилетіли за призначенням.

Про це повідомляє Bloomberg.

Корів доставили вантажним літаком Qatar Airways з Німеччини через Будапешт.

2502
2502

Катарський бізнесмен Мутаз аль-Хайят започаткував проект із закупки та доставки корів до своєї країни з метою розвитку молочної промисловості. Він сподівається розпочати молочне виробництво в країні, щоб забезпечити мешканців молоком в умовах торгівельної блокади країни.

Як повідомив представник компанії, що займається доставкою тварин, до Катару корови прибуватимуть кожні три дні із Австралії та США. Загалом, всі 4 тис. корів мають дістатися місця призначення приблизно за місяць. Корови мають забезпечити близько 30% від потреби молока у країні. До блокади молоко та молокопродукти до Катару імпортувалися з Саудівської Аравії.

Після звинувачення уряду Катару у підтримці терористичних угрупувань, Саудівська Аравія, Бахрейн, ОАЕ та Єгипет висунули санкції проти Катару. Уряд Катару відкидає всі звинувачення та вимагатиме відшкодування збитків, завданих блокадою.

Вибір читачів за тиждень

Відео