Оксана Бучко

Із тернопільських аптек зникатимуть російські ліки

37_main_new.1499440537

У тернопільських аптеках можуть повністю звільнити полиці від ліків російського виробника. МОЗ закликав фармацевтичні компанії самостійно відмовитися від цих препаратів.

Таким чином Росія втратить до 30 млрд доларів через санкції. Що при цьому втратять покупці, дізнавались на сайті segodnya.ua.

Хто залишиться без ліків?

Російських ліків в країні не так багато. За даними «Аптека.ua», в 2016-му із загального числа прописаних лікарями препаратів тільки 2,5% - російського виробництва. Більшість ліків з РФ призначають для лікування хвороб системи кровообігу, нервової системи, гінекологічних, офтальмологічних захворювань. Деякі з них не мають аналогів по діючих речовинах. Наприклад, Кортексин, Цитофлавін - застосовуються при захворюваннях нервової системи, Реамберін - кровозамінник, Ретіналамін застосовується в офтальмології. Вилучати з аптек ліки МОЗ не буде. Ще в квітні відомство звернулося до Кабміну, щоб ввести санкції проти фармацевтичної галузі РФ. Однак уряд поки не прийняв такого рішення. Тому міністерство закликає фармацевтичні компанії самостійно відмовитися від російських ліків. Деякі постачальники і аптеки почали відмовлятися від них ще в 2014 році.

Однак в їх реєстраційних документах все ще числяться препарати з РФ, які вони можуть продавати або постачати в Україну. Для цього Міністерство охорони здоров’я і просить компанії змінити реєстраційні дані, щоб виключити російські препарати з продажу взагалі.

Як відмова від російських ліків вплине на аптеки і ціни?

При повній забороні російських препаратів може виникнути проблема з пошуком нових постачальників або аналогічних ліків. Наприклад, в 2014 році в Україні закінчився термін реєстрації російської сироватки проти ботулізму. За заявою Міністерства охорони здоров’я, виробник не подав документи для перереєстрації. Це призвело до того, що в 2015-му країна була без антитоксину. За даними Держспоживслужби, в 2014 році на ботулізм захворіли 170 осіб, з них померли 17. Після цього відомство разово закупило сироватку в Польщі. Однак жоден виробник за три роки так і не зареєстрував препарат в Україні. Цього року міністерству довелося просити допомоги у Програми розвитку ООН. Окрім того, в Україні відсутня реєстрація медичних імунобіологічних препаратів, таких як сироватка проти отрути гадюки і павука каракурта та інших.

Із проблемами можуть зіткнутися і українські виробники ліків. Компаніям, які використовують російську сировину, доведеться шукати інших постачальників. Згідно з Законом України «Про лікарські засоби» субстанції відносяться до лікарських засобів і повинні бути зареєстровані.

На запит «Сегодня» в міністерстві відповіли, що переліку заборонених препаратів не існує, а «лікарські засоби вітчизняного виробництва сьогодні не вилучаються з ринку до прийняття відповідного рішення уряду».

- Міністерство охорони здоров’я не вилучає з обігу на українському ринку російські препарати, які вже ввезені на територію України. Рішення стосується компаній, які звернулися за дозволом завершити процедуру реєстрації або перереєстрації, розпочату за участю російського заявника. Міністерство погоджується з присутністю на ринку ліків цих компаній у разі отримання листа із зобов’язанням замінити заявників Російської Федерації або виробників, якщо такі є, на території Росії. МОЗ наполягає на своїй позиції про неможливість присутності в Україні препаратів, вироблених виключно в Росії , - прокоментували у відомстві.

Всього в Україні зареєстровано 12 877 лікарських засобів. З них 255 - російського виробництва. У їх числі 108 не мають зареєстрованих аналогів в країні, а 8 входять до затверджених Міністерством охорони здоров’я протоколів лікування.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео