Оксана Бучко

Відомий математик з Тернопільщини помер, перетинаючи польський кордон

20170724185516
Вчений помер 21 липня, під час перетину кордону на пішохідному пункті пропуску «Шегині – Медика». У смерті чоловіка Любов Зелінська звинувачує прикордонників, пише Совія Лазуркевич на zaxid.net з посиланням на газету «Експрес».

- Його серце просто не витримало такого ставлення, - розповідає дружина відомого в Україні математика, завідуючого відділом комплексного аналізу і теорії потенціалу Інституту математики НАН України, уродженця Тернопільщини  70-річний Юрія Зелінського.

Любов Зелінська супроводжувала чоловіка на наукову конференцію. За її словами, у чоловіка був лист від Польської академії наук, який дозволяв безперешкодно перетнути кордон та не стояти у черзі, однак польські прикордонники проігнорували цей документ.

У відповідь на запит від zaxid.net, з проханням прокоментувати обставини події, у Бещадському відділі прикордонної служби Польщі у Перемишлі лише нагадали, що 21 липня, при перетині кордону, українцю стало погано та він знепритомнів. Прикордонники викликали швидку і надали першу медичну допомогу, однак медики констатували смерть. Тіло померлого, за проханням його дружини, передали українській стороні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео