Орест Сарматський

Названо галузь на Тернопільщині, де з початку року реалізували продукції на 110 млн грн

p11

Про підсумки господарювання та прогресивний метод вирощування лісів йшлося під час виїзної колегії Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства

Виїзна колегія, як повідомляє прес-служба ТОЛМГ відбулася на базі державного підприємства «Чортківське лісове господарство», під керівництвом начальника Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Олега Яремка, за участі заступника голови – керівника апарату Тернопільської облдержадміністрації Ігоря Вонса, керівників лісогосподарських підприємств, головних лісничих, інженерів, бухгалтерів, економістів, інженерів лісових культур та апарату управління.

Про підсумки фінансово-господарської діяльності підприємств доповіла заступник начальника відділу лісових ресурсів та економіки управління Марія Псарюк, яка поінформувала присутніх про основні фінансові показники лісових господарств за піврічний період.

IMG_3018(2860)
IMG_3018(2860)

Так, підприємствами за цей час заготовлено 126 тис. кбм деревини, з яких 105 тис. кбм ліквідна деревина, 22,5 тис. – ділова. На внутрішній ринок реалізовано 61%. Доля експорту – 39%. Обсяг реалізації продукції становить 110 мільйонів гривень. Випущено переробленої продукції власної переробки на суму майже 16 мільйонів гривень.

IMG_3024
IMG_3024

За звітнйи період відновлено 512 гектарів лісів та створено нові, на площі 55 гектарів. Чистий прибуток становить 2,5 мільйона гривень. Середня заробітна плата порівняно з минулим роком  зросла і становить 6589 гривень або 126% до минулорічного періоду. Найбільша заробітна плата у Бережанському лісомисливському – 7592 грн та Чортківському лісовому – 7568 грн господарствах.

Капітальних інвестицій освоєно на суму 5 мільйонів гривень.

- Підприємства доволі добре спрацювали в першому півріччі, – сказав Олег Яремко, - проте є і ряд проблем. Серед основних – це, звичайно, трудомісткий процес пошуку земель під нові ліси і не завжди позитивний результат щодо цього та відсутність коштів і чималих на виготовлення правовстановлюючих документів. Тому ми постійно працюємо над цим.

- Я вдячний усім працівникам лісового господарства за те, що в нас в області на сьогодні є державні підприємства, які створюють робочі місця, платять податки, і немалі – 24 мільйони за півріччя – це хороший показник, забезпечують зростання заробітної плати, напряму впливаючи на середній її рівень по області. Більше того, думають про майбутнє, що вказує на створення лісових насаджень, відновлення лісів і про ті ж капітальні вкладення. Видно позицію правильну, господарську, яка спрямована не лише на сьогоднішній день, – звернувся до присутніх заступник голови облдержадміністрації – керівник апарату Ігор Вонс.

За оцінкою рейтинговості перше місце посіло Чортківське лісове господарство. Власне, метою виїзного засідання колегії, яке продовжили на об’єктах лісокультурного виробництва Чортківського лісгоспу, було продемонструвати, як за успішного менеджменту можна досягнути позитивних фінансових показників, спрямувавши в свою чергу їх левову частину на модернізацію й новий підхід до вирощування якісного садивного матеріалу, який в майбутньому самоокупиться.

Тож продовжили засідання виїзної колегії в Колиндянському, Скала-Подільському та Улашківському лісництвах.

У Колиндянському лісництві присутні оглянули методи вирощування декоративного садивного матеріалу. Так, директор Чортківського лісового підприємства Василь Фреяк та головний лісничий Роман Попіль розповіли про сучасні тепличні комплекси з автоматизованим зрошуванням та туманною установкою, які дали можливість досягти приживлюваності 90 відсотків. Перший тепличний комплекс спрямований на вирощування живців, їх є 26 тисяч із асортиментом 78 порід, у другому – садивний матеріал у контейнерах із закритою кореневою системою у кількості 3,5 тисяч із асортиментом 30 порід.

- У нас на теренах області залишилося дуже мало ефективних державних підприємств. Лісове господарство – одне з них. Дуже добре, що є такий приклад. Це показує, що державна форма власності може бути ефективною. Головне – це правильні завдання, які стоять і в пріоритеті і безумовно керівництво і ті люди, які очолюють дану структуру. І тому ми сьогодні переконуємося, що лісове господарство – це не просто вирубка лісів, це і санітарний догляд лісу і його відновлення. Це і створення нових лісів і однозначно заготівля деревини – пряма функція. Але безумовно, що вона має бути співрозмірною – вирубуємо треба і пропорційно засаджувати. Лісівники показують сьогодні приклад, що ця робота ведеться. Більше цього, розвивається й інший напрямок – вирощування декоративних рослин. Можливо, це непряма функція, але це новий напрямок. Вони шукають інші джерела наповнення свого бюджету, адже ми чуємо, що підприємства працюють без дотацій. Це також добре. Більше того, не просто працюють, а й сьогодні 24 мільйони податків в різні бюджети дали підприємства за півріччя. Сьогодні це тисячу робочих місць, це 6600 середня заробітна плата. Це приклад ефективного господарювання , – резюмував Ігор Вонс.

p04
p04

p03
p03

Крім того, учасники колегії побували на розсаднику, де встановлено дощувальну установку, пасіці з 40 бджолосім’ями та закладеному садові з крапельним зрошуванням, де лісівники вирощують найпопулярніші сорти яблук та слив.

p02
p02

p01
p01

Учасники засідання побували і в Скала-Подільському лісництві, де  збудовано навіс притінення для вирощування посадкового матеріалу листяних і хвойних порід із закритою кореневою системою. Він повністю автоматизований – від поливу до притінення. Про цей, новий для Тернопільщини, зрештою і для багатьох регіонів України метод вирощування різноманітних порід дерев – читайте завтра, у наступній публікації «ТЕРЕНу».

Фото – автора і прес-служби Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства

Вибір читачів за тиждень

Відео