Орест Сарматський

На Тернопільщині названо кращого лісоруба області (фоторепортаж)

DSC_8431

Обласні конкурсні змагання вальників лісу визначили кращого лісоруба Тернопільщини, яким став досвідчений працівник лісового господарства Ілля Навотний

Такий конкурс на Тернопільщині відбувається вже 20-й раз.Його мета -  це не лише визначення кращих працівників лісового господарства. Першочергово – це перевірка їхніх знань і дотримань правил техніки безпеки під час виконання найнебезпечніших робіт, до яких, власне, і відносять працю лісоруба. Адже як показує статистика, найбільше нещасних випадків стається саме на ділянках із лісозаготівель.

Отож, як розповіла «ТЕРЕНу» керівник прес-служби Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Марія Сабан, обласні конкурсні змагання вальників лісу, які організувала Тернопільська обласна організація Товариства лісівників України відбулися у Теребовлянському лісництві державного підприємства «Тернопільське лісове господарство».

IMG_2968
IMG_2968

Сім кращих працівників від п’яти підприємств, які виконують найнебезпечніші роботи, пов’язані з веденням лісового господарства, змагалися за право представляти Тернопільщину на Всеукраїнських змаганнях, які цьогоріч пройдуть на Київщині на початку вересня.

DSC_8594
DSC_8594

Змагання традиційно складаються з п’яти конкурсних етапів – звалювання дерева, відокремлення сучків, монтаж ланцюга, комбінованого й точного розкряжування стовбура. До кожного потрібно підготуватися як морально, так і фізично, і не забувати про правила техніки безпеки при виконанні кожного із них, бо основне, за що можна недобрати значну кількість балів – це недотримання безпечних умов праці.

DSC_8506
DSC_8506

Перший етап конкурсу є найважливішим – валка дерева. Не всі конкурсанти добре впоралися з цим, а відтак втратили можливість здобути омріяні максимальні 660 балів. Так, представник Чортківського лісгоспу Ілля Навотний (Скала-Подільське лісництво) отримав найбільшу їх кількість з-поміж інших учасників, і лишень йому вдалося «покласти» дерево у визначену область звалювання. До речі, вже на першому етапі конкурсу Іллі вдалося значно відірватися (здобув 463 бали) від свого основного суперника на обласних змаганнях, теж представника Чортківського лісгоспу (Гусятинське лісництво) Михайла Барабаша, який отримав 275 балів.

DSC_8473
DSC_8473

В обрізанні сучків Ілля Навотний знову здобуває найбільше балів (348), друге місце (284 бали) у представника Тернопільського лісгоспу Ігоря Бойка, третє – у Михайла Барабаша. Якщо по часу проходження завдання всі троє майже на одному рівні, то по якості зрізування у двох інших є більше недоліків – пошкодження стовбура та недостатній зріз сучка (кілок не повинен виступати більше, ніж на 5 міліметрів, переходи з бензопилою та зрізування кілка на своєму боці у напрямку до себе. До речі, Ілля Навотний минулого року не дуже вдало пройшов дане завдання, тож видно, що зробив відповідні висновки та врахував їх при його проходженні цьогоріч.

DSC_8404
DSC_8404

Третій конкурс – монтаж ланцюга. Тут теж є свої нюанси. Не зовсім добре закріплений ланцюг - і ти поза конкурсом, адже не зможеш проходити завдання з неробочим інструментом. Вимоги тут суворі, суддя оглядає руки на наявність пошкоджень до і після проведення завдання. Крім того, кожен конкурсант, згідно з міжнародними вимогами, має мати при собі аптечку. Якщо аптечки немає – тебе не допускають до його проходження. За результатами завдання перше місце в Іллі Навотного, друге – в представника Бучацького лісгоспу Михайла Гарасимчука. До речі, Михайло Омелянович найстарший учасник конкурсу і бере участь у ньому щороку. 2013 року був переможцем обласних змагань. Відтак щороку стає призером, здобуваючи друге або третє місця.

 

DSC_8371
DSC_8371

Комбіноване розкряжування стовбура теж має свої особливості. Сама колода закріплена на спеціальному металевому тримачеві, який нахилений під кутом 7 градусів. Відстань від землі до центру однієї колоди 20 сантиметрів, іншої – 50 см. Першу колоду учасник розкряжовує зверху, а дійшовши до середини, розпочинає розкряжування знизу. Обидва розпили мають зійтися. Така ж операція здійснюється з другою колодою, однак розпил конкурсант починає знизу. Найвправніше з даним завданням впорався знову представник Скала-Подільського лісництва Ілля Навотний, на чотири бали менше здобув представник Гусятинського лісництва Михайло Барабаш. Третє у представника Кременецького лісгоспу Дмитра Чорнобая.

DSC_8549
DSC_8549

Під час підрахунку балів, представник організаторів конкурсу – лісничий Теребовлянського лісництва Ігор Невідомий, зробив невеличкий сюрприз для всіх учасників, підготувавши необов’язковий етап конкурсу для його проходження – розпил колоди «ретропилою». Всім відома пилка, з двома дерев’яними ручками-держаками припала учасникам до снаги. В результаті перемогла команда Гусятинського лісництва у складі Михайла та його батька Івана Барабашів, яким вдалося розпиляти колоду за 47 секунд. Тож отримали призи від лісництва.

IMG_2966
IMG_2966

На завершення конкурсантів привітав т.в.о. першого заступника начальника Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Любомир Ничка, а головний спеціаліст відділу лісового та мисливського господарства, охорони та захисту лісів, голова Тернопільської обласної організації Товариства лісівників України Ігор Гуменюк оголосив переможців конкурсу. Ними стали Ілля Навотний (1269 балів), Михайло Барабаш (890 балів) та Михайло Гарасимчук (704 бали). Переможці отримали грамоти, грошові й заохочувальні призи, а переможець Ілля Навотний утретє отримав путівку на Всеукраїнські змагання вальників лісу.

DSC_8433
DSC_8433

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео