Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: Кавуни слід перевіряти на звук, а диню – на колір і запах

3700e33c068ddc3235268f75a5e6cca1

Із покупкою кавунів та динь тернополянам радять почекати до середини серпня. Адже до цього періоду продають тепличні фрукти, які містять багато нітратів та барвників. У другій половині серпня починають завозити стиглі кавуни і дині, вирощені в природних умовах. Як вибрати серед них найсмачніші, пише wz.lviv.ua.

Диню експерти радять обирати за кольором, який повинен бути яскраво-оранжевим чи жовтим. Також увагу слід звернути на запах. Якщо диня перестигла, вона пахнутиме зацукрованими фруктами.

Кавун слід перевіряти за допомогою поплескування по ньому. Стиглим фрукт матиме глухий звук, а неспілий дзвенітиме. Також можна пошкребти кавун нігтем. Якщо ніготь не провалюється, а знімає верхній шар - кавун дозрілий.

Також любителям таких серпневих фруктів нагадують, що купувати їх потрібно в огороджених місцях під навісом, а також обовязково перевіряти у продавців посвідчення товару якості, сертифікат на партію, дозвіл на торгівлю, висновки санітарно-епідеміологічної експертизи.

Кавун можна їсти без будь-яких обмежень. А диню не аврто споживати раніше, ніж за дві години після основного прийому їжі. Не рекомендують захоплюватись цим фруктом діабетикам та людям з надмірною вагою. У той же час диня багата на вітаміни РР, В і С, а також каротин, мідь, фосфор, кремній, магній і кальцій. Її рекомендують вживати при недокрів’ї, серцево-судинних, ниркових, печінкових захворюваннях, подагрі та ревматизмі. У дині в 17 разів більше кремнію, ніж у молоці. Цей мінерал зміцнює стінки кишечнику, позитивно впливає на стан шкіри і волосся. М’якоть дині містить речовини, що сприяють виробленню серотоніну, «гормону щастя». Отже, після вживання цих солодких часточок настрій буде чудовий! А кавун багатий на вітаміни А, В і С, фолієву кислоту, каротин, пектинові полісахариди, клітковину. У ньому містяться мікроелементи: калій, залізо, магній, кальцій, фосфор і натрій. За вмістом заліза кавун поступається хіба що шпинату. Цей баштанний плід покращує травлення: робота кишечнику стає злагодженою та регулярною. Кавун допомагає схуднути! П’ять днів на кавуновій дієті — і маєте мінус 3−5 кг. Кавун – хороше сечогінне, перешкоджає утворенню каменів у жовчному міхурі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео