Оксана Бучко

На Тернопільщині думають, який замок передати інвестору

banner (1)

Аби зберегти історичні пам’ятки у належному вигляді, запроваджують експеримент тимчасової передачі їх приватному власнику. Майданчиком для пілотного проекту готова стати Тернопільщина, повідомляє ternopil.unian.ua.

- Державний історико-архітектурний заповідник «Замки Тернопілля» обслуговує лише 11 з 34 замкових споруд, розташованих на території області. Він отримує державне фінансування на ці цілі. Завдяки отриманим 10 млн грн минулого року ми відкрили дзеркальну залу у Вишнівецькому палаці, провели там реконструкцію. Але що робити з малими замками – це проблема, – окреслив ситуацію голова ТОДА.

Бізнесмени не поспішають брати старовинні пам’ятки в оренду, адже на реставрацію масштабних споруд потрібні значні кошти.

- Обласна рада вже заявила про готовність продати Коропецький палац та палац у Струсові, але через відсутність бажаючих цей процес зупинився, – розповідає начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури облдержадміністрації Ярослав Пелихатий. - Наразі не проведено грошової оцінки даних палаців, оскільки процедура – дороговартісна, а дійсна оцінка короткий термін. Тому в облраді вичікують, коли з’явиться покупець, тоді вже робитимуть усю документацію.

Ще одним варіантом є облаштування фільварку зі збереженням атмосфери середньовіччя в палаці у Золотому Потоці.

-Щоб там постійно жили люди і, як колись, займалися господарством, тримали свійську птицю, кіз, коней. Палац залишиться у державній власності, люди проживатимуть у ньому, як у гуртожитку, при цьому вони будуть на посадах і обслуговуватимуть палац та туристів. В підвалах там збереглися камери НКВД, двері з вічками, це теж можна демонструвати під час екскурсій, – розповів про задум Ярослав Пелихатий. - Для втілення цього проекту необхідно відремонтувати ліве крило, де був будинок для челяді. Планується, що далі ремонтні роботи у палаці вже проводитимуть люди, які поселяться в палаці. Розчищаючи палац, виявили сходи, зроблені з… могильних плит.

На виготовлення документів під проект потрібно буде 1-2 роки часу. У міністерстві економічного розвитку готові розпочати проект із Тернопільщини.

 -Вже є закон щодо державно-приватного партнерства, але ще ніхто не пробував його застосовувати щодо замків. До кінця року буде прийнято закон по концесії. Тобто є власник – держава, є інвестор, який вкладає кошти в реконструкцію і отримує замок в оренду скажімо на 30 років і потім заробляє на послугах. Згодом замок знову переходить у державну власність, але уже відреставрований. Держава гарантує партнеру не втручатися в його діяльність, але інвестор має залишити замок у його первинному вигляді, – пояснив суть концесії заступник міністра економічного розвитку та торгівлі України Михайло Тітарчук. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео