Орест Сарматський

Де вже є ферма з розведення цвіркунів, тарганів і черв'яків? (Агро-новини)

лип01

У Білорусі з'явилася перша ферма, де вирощують цвіркунів і черв'яків. Поки комах продають як корм для екзотичних тварин. Але зовсім скоро вони будуть і на прилавках звичайних магазинів, обіцяє засновник ферми.

Про це повідомив телеканал ОНТ.

«Це банановий цвіркун. Сьогодні ми їх використовуємо як корм для павуків, хамелеонів, інших комахоїдних», — розповідає гендиректор ферми з розведення комах Сергій Макаров.

Однак незвичний фермер упевнений: скоро їх будуть їсти і білоруси.

Кілька років тому у молодого бізнесмена з'явилася ідея створення першої і поки єдиної в країні ферми з вирощування комах. Сьогодні така ферма вже працює.

«Два мільйони людей у світі харчуються комахами. Коли в 1970 рр. привезли бізнесмени суші, американці говорили, що ніколи цього не їстимуть. Ми зараз бачимо рультат. Чому б не бути на передовій у цій історії?», — вважає Сергій Макаров.

Цвіркуни — головні жителі незвичайної ферми. Їх тут живе ще більше 2 млн.

1002
1002

Усі вони живуть у спеціальних контейнерах. Температура не нижче 30 градусів. Людині тут спекотно, а цвіркун розмножується. Тривалість життя комах — усього 2 місяці. У віці 30 днів їх можна продавати.

А ще тут вирощують три види тарганів і два види личинок. Але більше уваги приділять цвіркунам, бо вони є джерелом білка й дуже корисним продуктом.

Зразки комах уже здали в державну лабораторію на аналіз.

Сергій Макаров впевнений, що в майбутньому цвіркуни зможуть замінити і телятину, і свинину. Бізнесмен готовий створити нову ферму, де будуть не тільки вирощувати комах, але й виготовляти муку з них. Її вже по всьому світу охоче купують вегетаріанці, приверженці здорового харчування та спортсмени.

Аграріям повернуть 20% вартості при купівлі техніки Лозівських машин

При купівлі техніки «Лозівські машини» аграріям повертають 20% її вартості відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №130 від 1 березня 2017 р., пише Traktorist.ua.

Українська компанія «Лозівські машини», рівень локалізації якої становить понад 80%, увійшла до переліку вітчизняної техніки, вартість якої буде частково компенсована за рахунок коштів держбюджету.

Нагадаємо, що в 2017 р. держава виділяє для цих цілей 550 млн грн і програма компенсацій вже запущена.

Держкомпенсацію надають на всю лінійку техніки «Лозівські машини». Техніка може бути придбана як безпосередньо у заводу-виробника, так і через усіх офіційних дилерів «Лозівські машини» на території України.

1001
1001

Механізм повернення 20% або п'ятої частини вартості техніки досить простий.

При купівлі агрегатів безпосередньо у заводу-виробника або у дилерів «Лозівські машини» аграрію потрібно зробити оплату через державні банки — «Ощадбанк», «Укрексімбанк», «Приватбанк» або «Укргазбанк» та в один із них подати заяву на компенсацію і документи, що підтверджують придбання техніки (копію платіжного доручення та акт прийому-здачі техніки «Лозівських машин»).

Далі державний банк передає інформацію в Міністерство аграрної політики і продовольства України, які в свою чергу, перераховують суму грошей, яка підлягає частковій компенсації, в держбанк і він протягом 1 дня повертає гроші сільгоспвиробнику на поточний рахунок, який аграрій відкриває.

На Прикарпатті провели поросячі перегони

Під час етнофестивалю «Вільха», що пройшов у середині липня в с. Вікняни на Івано-Франківщині, провели поросячі змагання.

Організатори позичили на місцевій фермі кілька 2-місячних поросят угорської породи мангал та на місцевому стадіоні влаштували перегони, повідомляє ТСН.

Такі змагання тепер планують проводити щороку.

«Свині-спортсмени неймовірно хвилювалися, адже наввипередки, під вигуки натовпу вони бігали вперше у житті. Організаторам змагань залишалося тільки пильнувати, аби тварини не чкурнули за межі загону, адже наздогнати їх доволі важко», — ідеться в повідомленні.

Поросятам-переможцям вручили справжні медалі та ласощі — овочі й фрукти.

1003
1003

Вибір читачів за тиждень

Відео