Оксана Бучко

На шляху зі столиці до Львова тернополяни можуть відвідати 9 цікавинок (фото)

Screenshot_1

Зробити пізнавальним свій шлях з Києва до Львова можуть тернополяни витрачаючи від 15 хв до 2 год на зупинку. Підбірку 9-ти цікавих місць недалеко траси «Київ-Львів» пропонує ua.igotoworld.

1 Етнографічний комплекс «Українське село»

Українське село XIX століття, яке відтворили просто неба. У вихідні та святкові дні тут проводять майстер-класи з народних ремесел, випікають хліб у печі. Поруч можна відвідати дерев’яний Свято-Димитрівський храм.

1
1

Як доїхати: комплекс розташований за 15 км від межі Києва. На автошляху E40, проїхавши село Любимівку, у селі Бузова з’їдьте з траси у напрямку села Миколаївка. За 1,5 км від повороту потрапите в «Українське село».

Години роботи: щодня з 10:00 до 21:00.

Вартість: вхід на територію комплексу для індивідуальних туристів вільний. Відвідування хатин платне.

2 Коростишівський міський парк

Сад кам’яних скульптур, звивисті стежки, фонтани, паркові озера, скелясті валуни і, певна річ, мальовничі береги річки Тетерів – ось чим такий привабливий Коростишівський міський парк.

2
2

Як доїхати: необхідно з’їхати з траси E40 на ТО602, що веде до Коростишева. Парк розташований майже у центрі міста. Переїхавши на мосту річку Тетерів, поверніть праворуч на першому ж повороті.

3 Центр порятунку ведмедів «Надія»

Далі по дорозі у нас Житомир. І є тут одне місце, про яке не всі чули. Розташоване фактично на трасі. Відвідини займуть хвилин 15, а спогади залишаться на багато років. Це Центр порятунку ведмедів «Надія». Тут безкоштовно можна спостерігати за ведмедями, прогулятися невеличкою облагородженою територією та навіть перекусити у кафе поруч. Варто зазначити, що це не зоопарк і тут не розводять тварин. На місці ви матимете змогу дізнатись історію кожного ведмедя у центрі.

3
3

Як доїхати: оминувши Житомир, орієнтуйтеся на село Березівка. У кінці села зупиніться біля кафе з червоним дахом та вивіскою «Стейкхаус». Там ви одразу ж побачите центр «Надія».

Вартість: вхід на територію центру безкоштовний.

4 Батьківщина Лесі Українки

У Новограді-Волинському народилася Леся Українка. Місто невеличке і охайне. Сюди варто завітати шанувальникам творчості поетеси. А саме – до Літературно-меморіального музею Лесі Українки. Недалеко від музею можна побачити руїни фортеці Звягель. Це одна з найцікавіших пам’яток міста. З оглядового майданчика відкривається панорама річки Случ.

4
4

Години роботи: музей Лесі Українки працює щодня, крім неділі та понеділка, з 9:00 до 18:00, у суботу – до 17:00.

Як доїхати: перед Новоградом-Волинським необхідно з’їхати з траси E40 на дорогу до міста. З’їзд – після заправки WOG. Ви маєте потрапити на вулицю Житомирську. Рухайтеся до вулиці Надслучанської, за декілька хвилин побачите вказівник до музею. Звідси до руїн замку необхідно рухатися по вулиці Соборності і повернути на вулицю Замкову. Потрапивши на площу Лесі Українки (орієнтир – пам’ятник поетесі), ви опинитеся поруч із замком.

5 Корецький замок

Проїжджаючи місто Корець, ви, певно, помічали, як здалека видніється вежа Корецького замку. Замок погано зберігся і майже не доглядається, проте має сподобатися поціновувачам фортець, замків і містичних руїн.

5
5

Як доїхати: з’їхати з траси E40 після повороту на село Повчине. Прямуючи вулицею Київською, ви маєте помітити руїни замку. Наступне велике місто на нашому шляху – Рівне. Його ми теж оминаємо, бо дня для огладу буде мало. А самі рушаємо до Дубно. Нам саме по дорозі.

6 Дубенський замок і дерев’яні скульптури

Місто невеличке, затишне і однозначно варте відвідин. Поруч протікає річка Іква, з’єднана з невеличким озером, міст через яке веде на так званий Острівок. Там можна здійснити прогулянку. У замку є кафе з доволі бюджетними цінами.

Недалеко - сквер дубенських дерев’яних скульптур – філігранна робота. Тут і Тарас Бульба, і Михайло Грушевський, і Янгол-охоронець – усі вирізьблені з дерев, що раніше росли у парку.

6
6

7
7

Як доїхати: з об’їзної дороги необхідно з’їхати на М19, згодом ви потрапите на вулицю Замкову. Ви одразу ж помітите Дубенський замок завдяки його знаменитій вежі. Дерев’яні скульптури розташовані у парку Шевченка, що при виїзді з міста.

Вартість: вхід на територію замку платний – 5 грн дорослий і 3 грн дитячий. Комплексний квиток з експозиціями – 55 грн, дитячий – 35 грн. Години роботи: замок працює щоденно з 8:00 до 18:00 (квітень – жовтень), з 8:00 до 17:00 (листопад – березень). Обідня перерва: з 12:00 до 13:00.

7 Тараканівський форт.

Декілька хвилин їзди від Дубно по трасі E40 – і ви проїжджатимете місце вражаючих розмірів і надзвичайно популярне - Тараканівський форт .

8 Броди

Броди – місто невеличке, але цікавих пам’яток тут чимало. Тож затриматись тут можна на 2-3 години. Відвідати варто палац Тишкевичів у стилі англійського неокласицизму, Бродівський замок 17–18 століть, будівля Австрійського повітового суду або надзвичайно мила Бродівська ратуша на центральній площі міста – Свободи.

8
8

Як доїхати: проїхавши Радивилів, побачите вказівник на Броди – дорога Т1410. Центральна вулиця міста – Івана Франка.

9 «Золота підкова»

Далі вас вітатимуть три перлини Львівської області – так звана «Золота підкова», Підгорецький та Олеський замки ви навіть побачите з дороги, до Золочівського доведеться проїхати ще 20 км по трасі Т1413. Майже на півдорозі до Золочівського розташований Підгорецький замок. З усіх трьох більшості відвідувачів подобається саме Золочівський. Він більш доглянутий, а експозиції у музеї дійсно вражають. Тут вам знадобиться години три (включно з дорогою).

Години роботи Золочівського замку: з вівторка по п’ятницю з 11:00 до 17:00 год. З 16:00 замок працює в оглядовому режимі. У суботу та неділю – з 10:00 до 18:00, З 17:00 замок працює в оглядовому режимі. Понеділок – вихідний.

Приміщення Підгорецького замку зачинені для відвідування, ведуться реставраційні роботи. Можна відвідати лише навколишні території та оглянути фасад. Чимало туристів прямують сюди, аби побачити костел Воздвиження Чесного Хреста – храм неймовірної архітектури та енергетики.

Де зробити панораму Підгорецького замку: для цього не потрібно з’їжджати з траси E40, як показують вказівники на дорозі. Проїдьте трошки далі від повороту на Т1413 – приблизно 2,5 км, і поверніть ліворуч. Це буде ґрунтова дорога, що вестиме полями прямо до замку. Варто зазначити, що у дощову погоду ліпше не користуватися цим варіантом. Якщо з погодою пощастило, побачите ось такі краєвиди.

9
9

Від Підгорецького до Олеського їхати хвилин 10. Олеський замок відкритий для відвідування. Можна придбати два види квитків: для огляду території замку і з відвідуванням експозицій всередині (20 грн і 50 грн відповідно, для дітей – дешевше). Тут варто брати квиток з оглядинами експонатів музею, яких, до речі, представлено близько 1500 в залах. Бо замок сам по собі не надто великий, і ви швидко його оглянете його ззовні. З оглядового майданчика відкривається панорама навколишніх земель. У замку є кафе, а поруч розташований монастир Капуцинів 18 століття.

10
10

Як доїхати до Олеського замку: рухаючись по трасі E40, слідкуйте за вказівниками. Від села Хватів до повороту на смт Олесько приблизно 1 км. Ліпше повернути на наступному повороті, так вам не потрібно буде проїжджати село, і ви одразу потрапите до замку.

Наступна зупинка – Львів.

Фото: ua.igotoworld

Вибір читачів за тиждень

Відео