Орест Сарматський

Де створили першу «велоферму»? (Агро – новини)

лип05

Пекінська архітектурна фірма «Народне промислове конструкторське  бюро» (PIDO)  розробила унікальну мобільну ферму Bike Share Farm під час 72-годинного хаккатону (інженерний марафон) в Сеулі, Південна Корея, пише УКРІНФОРМ.

Така мобільна ферма покликана вирішити проблему  відсутності місця у багатьох великих містах, особливо коли мова йде про місце для вирощування плодоовочевої продукції.

«Міські сади зараз звична річ у багатьох містах, але не всі мають доступ до них. Вертикальна мобільна ферма творена для густонаселених міст з обмеженим доступом до землі, таких як Сеул і Пекін», — повідомив співзасновник PIDO Джеймс Шен. 

1401
1401

Гідропонічна ферма складається з трикутної сталевої рами, підтримуваної парою велосипедів. Труби проходять через металеву базу, з отворами для горщиків. Набір сонячних панелей закріплений на структуру для живлення насоса, який пропускає воду через всю систему.

Рама дозволяє легко міняти велосипеди місцями, так що новий велосипедист може взяти на себе керування на кожній зупинці.

За словами Джеймса Шена, структура достатньо легка для підйому двома людьми, нею легко керувати.

Орендна плата за землю на Закарпатті зросла втричі

Річна орендна плата за право користуватися земельною ділянкою зросла із 9,3 грн до 29 тис. грн., тобто з 8% від нормативної грошової оцінки ділянки до 24,96%.

Про це повідомляє Головне управління Держгеокадастру у Закарпатській області.

1402
1402

Такі результати стали відомі після проведення перших у цьому році земельних  торгів.

Реалізовано право оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності площею 10,89 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва терміном на 7 років.

Ділянка знаходиться на території Тереблянської сільської ради Тячівського району.

Льон матиме 100% рентабельності навіть у посушливий рік

Льон-кучерявець (олійний льон) є високорентабельною культурою навіть в умовах екстенсивного вирощування.

На цьому наголошує директор ПСП «Альфа-Агро», член Ради директорів Громадської спілки «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України» Ігор Брагінець, який вирощує льон на Херсонщині, пише «АгроТаймз».

1403
1403

«На жаль, в Україні ця культура ще не має такої потужної селекції, як, наприклад, соняшник чи кукурудза, і потенціал сортів є досить низьким: у наших умовах максимальна врожайність становить 32 ц/га, тоді як соняшник може давати понад 50 ц/га», — розповідає Ігор Брагінець.

За його словами, навіть за врожайності 15 ц/га, яку очікують на півдні України в умовах цього посушливого року, рентабельність льону може сягати 100%, а, скажімо, ячмінь, що за таких самих погодних умов дає 25 ц/га, вже є збитковим.

«Тобто завдяки своїй високій посухостійкості, льон має рентабельність навіть у посушливий рік, що вигідно вирізняє його серед інших ярих культур», — резюмує він.

Вибір читачів за тиждень

Відео