Орест Сарматський

Стартував сезон закупівлі яблук для переробки (Агро-новини)

серп16

Українські переробні підприємства почали закуповувати яблуко, повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Аналітики відзначають, що в поточному сезоні ціни на сировину на порядок вище, ніж в попередні роки.

Так, сьогодні промислове яблуко пропонують по 3-3,8 грн/кг в залежності від регіону реалізації та обсягу партії. Для порівняння, роком раніше,  перші партії сировини надходили на заводи мінімум в 2,6 раз дешевше — по 1,15-1,8 грн/кг.

1601
1601

Таку істотну цінову різницю учасники ринку пояснюють підвищеним інтересом переробників до сировини на тлі досить обмеженої пропозиції такого яблука в садах.

При цьому, варто відзначити, що самі заводи вельми неохоче працюють на таких умовах і здійснюють закупівлю сировини тільки в разі гострої необхідності. Масові закупівлі підприємства планують розпочати спочатку осені, коли в продаж почнуть надходити яблука більш пізніх сортів. Крім того, учасники ринку сподіваються, що на той час і ціни на сировину дещо знизяться.

Цукровий буряк потерпає через перепади температур

У Лісостепу та Поліссі внаслідок перепаду денних та нічних температур від 2 до 15% цукровий буряк хворіє на церкоспороз, фомоз, альтернаріоз, борошнисту росу та рамуляріоз.

Про це у фітосанітарному звіті повідомила Держпродспоживслужба.

1603
1603

У Хмельницькій та Київській областях на 2-5% рослин фіксується жовтяниця.

Крім того, повсюди, на 1-12% рослин цукрових буряків харчуються листкова бурякова попелиця, бурякові щитоноски, клопи, мінуюча муха, листогризучі совки, амарантовий стеблоїд.

Фахівці Держпродспоживслужби рекомендують проводити захист посівів цукрових буряків лише дозволеними препаратами у відповідності з санітарними вимогами.

Вибір читачів за тиждень

Відео