Віра Олександрович

Тернополяни не мають права пропустити те, що станеться 24 серпня (фото, відео)

Основне (Copy)

Всеукраїнська прем'єра фільму «Червоний» відбудеться у День незалежності, 24 серпня. Стрічку покажуть відразу на 150 екранах по всій країні.

Декому із тернополян вчора, 19 серпня, пощастило потрапити на допрем’єрний перегляд фільму. Причому усі присутні могли поспілкуватися із авторами і продюсерами «Червоного», а також взяти у них інтерв’ю чи автограф.

[embed]https://youtu.be/gD_Urnkaz0Y[/embed]

Із ворогом треба воювати на всіх фронтах, - стверджує режисер гостросюжетної історичної драми, знятої за однойменним романом Андрія Кокотюхи, Заза Буадзе. –Ми повинні перемогти. І ми віримо у те, що ми переможемо. Тобто можна сказати, що цей фільм - це наш вклад у цю боротьбу. Давайте воювати і перемагати!

[embed]https://youtu.be/Ac4KIo0cP_Q[/embed]

Учасники знімальної групи також нагадали, що в Україні триває війна і про це забувати не можна. Більше того, символи, які проходять у стрічці червоними лініями, дають усім зрозуміти, що ми – лише на початку шляху до справді незалежної України.

[embed]https://youtu.be/eTUJ4YPz4UU[/embed]

Весь зал аплодував знімальній групі, стоячи

Не будемо розкривати усіх секретів нової стрічки, аби наш читач не втратив до неї інтерес. Якщо коротко, то сюжет «Червоного» розповідає про героя, який бореться за ідеали вільної України у далекому 1947 р. Данило Червоний - воїн УПА - потрапляє у страшну м’ясорубку сталінських таборів. Там йому доводиться пережити таке, що витримає не кожен. Але Данило знаходить у собі сили об’єднати ув’язнених у таборі українців і протистояти репресіям начальника табору.

І що цікаво, присутні під час показу тернополяни, які самі пройшли табори на Колимі і у Норильську, погодилися із правдивістю історії.

[embed]https://youtu.be/OYj2PP-LPc0[/embed]

У прототипів Данила Червоного було лише одне зауваження: виявилося, що в’язням таборів номери чіпляли на одязі ще й на спині.

Вязні таборів (Copy)
Вязні таборів (Copy)

[embed]https://youtu.be/oyHunwG3Zy8[/embed]

На допрем’єрний показ зібралося чимало Тернополян. І після завершення, під час титрів, які супроводжує відома повстанська пісня, зал аплодував знімальній групі, стоячи.

[embed]https://youtu.be/kb3LLmyVgJE[/embed]

Микола Береза – дуже скромна і проста людина

Роль головного героя - Данила Червоного виконав львівський актор Микола Береза. Решту персонажів також зображали лише українські актори із різних театрів країни.

Ще кілька років тому вони навіть не могли б розраховувати на такі ролі, - каже генеральний продюсер «Червоного» Володимир Філіппов. – Кастинг був дуже ретельним. І я можу сказати, що ми маємо чудову плеяду талановитих артистів.

Брифінг (Copy)
Брифінг (Copy)

Заза Буадзе після показу розповів, що задля втілення режисерського задуму використав лише одну з трьох  частин роману. А тому вже восени знімальна група візьметься за зйомки приквелу стрічки «Червоний», щоб показати життя і боротьбу Данила до сталінських таборів. Власне, і сам сюжет книжки «Червоний» зазнав змін під час зйомок. Так, у фільмі є сцени, яких у друкованому варіанті – немає.

[embed]https://youtu.be/i7Kb8ymKJ5I[/embed]

До речі, у фільмі – головний герой не помирає. Він справді перемагає. І це – лише один із символів «Червоного». Адже метою знімальної групи було створити «духопідйомний» фінал. Сам же Микола Береза – дуже скромна і проста людина поза екраном. Він весь час повторював, що роль Данила - одна із найвагоміших для нього за останні кілька років, але – це роль і вона уже живе своїм життям. Микола розповів, що перед зйомками прочитав багато матеріалів: і першоджерело, і документальні спогади в’язнів. Були і зустрічі із бійцями, які воюють нині на сході. Саме це врешті додало актору впевненості і міцності перед камерою.

[embed]https://youtu.be/MxeuIzA-2co[/embed]

Цікаво, що локації для зйомок шукали по всій Україні. Але зрештою обрали місцину у Кривому Розі – із її страшною червоною землею, що також стала потужною метафорою. Там збудували майже справжній концтабір. Були наміри створити після зйомок музей, але міська влада із цим не впоралася. Нині на тому місці – самі руїни…

[embed]https://youtu.be/VpN0TXdbsDc[/embed]

До слова, «Червоний» 24 серпня відкриє осінній прокат кінострічок, виготовлених в Україні за останні 2-3 роки. Загалом на екрани вийде 13 стрічок, причому – абсолютно різних жанрів: бойовики, фентезі, вестерни, комедії, драми тощо. Фахівці це вважають унікальним проривом на вітчизняному кінематографічному ринку.

Афіша (Copy)
Афіша (Copy)

Фото і відео автора

Довідка. Формат стрічки «Червоний» — 2D. Тривалість - 104 хв. Виробництво: Інсайтмедіа продюсерський центр, ПрАТ «Одеська кіностудія». Продюсери: Володимир Філіппов, Андрій Суярко, Алла Овсяннікова, Олександр Коваленко. За фінансової підтримки Державного агентства України із питань кіно. Режисер-постановник - Заза Буадзе. Автор сценарію: Андрій Кокотюха. У ролях: Микола Береза, Олег Шульга, Любов Тищенко, Олександр Мавріц, Володимир Шпудейко, Ігор Колтовской, Олег Стефан та інші.

Вибір читачів за тиждень

Відео