Орест Сарматський

На чому можна заробити 1 млн грн з гектара за сезон? (Агро-новини)

серп24

Триває сезон збирання найдорожчої в Україні ягоди — лохини.

Вона популярна на внутрішньому ринку, а також у Європі — торік Білорусь, Нідерланди і Великобританія купили понад 1,4 тис. т української лохини на суму майже $5 млн, пише Експрес онлайн.

На плантації в Долинському районі на Івано-Франківщині вирощують 12 видів лохини. Є ранньо-, середньо- та пізньостиглі сорти, завдяки чому врожай тут збирають із липня й аж до жовтня.

«З одного куща маємо 3-4 кг ягід, із 1 га гектара збираємо по 10 т ягід. Якщо взяти середню закупівельну ціну минулого року — 100 грн/кг, то отримаємо 1 млн грн прибутку за сезон. А оскільки у нас 30 га засаджено лохиною, відповідно, маємо 30 млн грн заробітку. Такого результату можна досягти, маючи п’ятирічний сад лохини», — розповідає директор сільськогосподарського підприємства Віктор Дитинко.

2403
2403

Щоб лохина щедро плодоносила, потрібно створити їй необхідні умови. У суху пору слід добре поливати: кожен кущ потребує близько 10 л води на добу. Для цього на плантації обладнана спеціальна система водопостачання. А щоб волога утримувалась — на ґрунт насипають тирсу.  Дворічні саджанці кущів висаджують лише в підготовлений ґрунт, а до того часу вони  ростуть у лабораторії. Ще одна умова — ґрунт має бути кислим (pH 5-5,5).

Кущі слід своєчасно підрізати, прополювати міжряддя. До слова, для запилення рослин тримають близько 35-40 бджолосімей.   Одна людина за день може зібрати 40-50 кг лохини.

Інвестиції в запуск ягідного розсадника сягнуть 30 млн грн

ТОВ «Українська ягідна гільдія» інвестує близько 30 млн грн в будівництво першої черги ягідного розсадника.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Член ягідного кооперативу «Агровесна-2011» ТОВ «Українська ягідна гільдія», планує запуск першої черги розсадника у Макарівському районі київської області. Будівництво розсадника планують завершити до кінця поточного року.

2401
2401

«Сума інвестицій в розсадник становить близько 30 млн грн. Основна діяльність - розмноження, дорощування з наступною реалізацією розсади і саджанців основних ягідних культур: суниця садова, малина, чорниця високоросла, а також ожина», - повідомив власник ТОВ «Українська ягідна гільдія» Вадим Скороход.

За його словами, будівництво розсадника розпочалось у березні 2017 р.

Осінь може принести новий спецрежим ПДВ для агросектору

Верховна Рада восени спробує повернутися до питання поновлення пільгового режиму оподаткування (спецрежим ПДВ) для АПК.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com повідомив народний депутат,  голова аграрного парламентського підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу, інновацій та з питань базових галузей в агропромисловому комплексі Валентин Дідич.

«Думаю, що восени повернемося до відновлення спецрежиму ПДВ для АПК. Адже він щороку забезпечував галузі колосальні кошти на розвиток: 2011 р. - 13,5 млрд грн; 2012 р. - 14,3 млрд грн; 2013 р. - 13,74 млрд грн.; у 2014 р. - 19,8 млрд грн; у 2015 р. - 43,2 млрд грн; 2016 р. - 5,8 млрд грн», - пояснює народний депутат.

2402
2402

На думку Валентина Дідича, паралельно з цим, потрібно  думати над тим, як вирішити ще одне питання - ухиляння від сплати  податків агробізнесом.

«Адже такі випадки є. За даними ДФСУ, у 2015 р. 17,046 тис. сільськогосподарських підприємств (користувачі спецрежиму ПДВ) отримали на свої спецрахунки 82,861 млн грн. При цьому, 1369 із них не обробляли землю та не мали найманих працівників. Тобто,  2,853 млн грн податкового кредиту вони отримали незаконно», -  підсумовує депутат аграрного комітету.

Вибір читачів за тиждень

Відео