Орест Сарматський

Держава ігнорує компенсації на будівництво ферм (Агро-новини)

серп26

Українські тваринники тривалий час залишаються без компенсацій витрат на будівництво та реконструкцію ферм, хоча вони й закладені в державний бюджет.

Цього року програма «Державна підтримка галузі тваринництва» передбачає 170 млн грн., однак лише членам Всеукраїнської Аграрної Ради, Асоціації виробників молока та Асоціації «Свинарі України» держава заборгувала 23,5 млн грн.

Про це розповіли у Всеукраїнській Аграрній Раді (ВАР).

П’ята частина членів цих асоціацій мають право на отримання компенсацій, оскільки будували ферми або проводили реконструкції у 2014-2017 рр.

«Цілих 22% із них у відповідності до встановленого порядку подали документи на отримання компенсацій на загальну суму 23,5 млн грн, однак нічого не отримують. Цілком природньо, що подібний результат скептично налаштовує інші господарства: решта 78% підприємств, що мають право на компенсації, не вірять у можливість їх отримати», — ідеться в повідомленні.

Як коментують юристи, фермери мають звернутися до суду, щоб держава виплатила свою заборгованість. Однак опитані господарства не мають змоги витрачати сотні тисяч гривень на судові збори та оплачувати адвокатів.

1
1

Аграрії Полтавщини скаржаться на небачену посуху

Протягом весни й літа опадів випало в деяких місцях на Полтавщині усього 20-25 мм.

На сьогодні це найбільша посуха за весь період спостережень протягом 127 років.

Про це розповів на свій сторінці у Facebook голова СФГ «Господар» Віктор Галич.

«Втрати врожаю складають 50% і більше. А коли припиниться посуха — поки що невідомо. Такі роки просто потрібно переживати. Ні про якийсь розвиток не йдеться. Аби повіддавати кредити і розрахуватись з пайовиками. Аграрії не просять допомоги, просто залиште нас у спокої», — написав Віктор  Галич.

2
2

За словами аграрія, востаннє опади 12 мм були місяць тому. По сої є знищені поля через посуху та кліщів, тож, за прогнозами, урожай складе 3-5 ц/га. Урожай кукурудзи ж прогнозують по 40-45 ц/га або й менше.

Кількість прихильників «Самооборони підприємців» швидко зростає

До лав громадської платформи з протидії рейдерству та протистоянню тиску силовиків на бізнес ГО «Самооборона підприємців» долучається все більше людей — бізнесменів, політиків, лідерів громадської думки.

Про це виданню AgroPolit.com розповів народний депутат («Самопоміч»), член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Мірошніченко.

3
3

Нагадаємо, що саме Іван Мірошніченко ініціював її створення через збільшення випадків силового захоплення бізнесу та посилення тиску правоохоронців на підприємців.

«Наше основне завдання — це реальна допомога, повернення віри людей у те, що не всі однакові,  і правда сильніша навіть за розумних та озброєних владних поганців. У нас професійні, самодостатні та ідейні люди, які працюють, а не відпочивають, розуміючи відповідальність за інших людей», — пояснив Іван Мірошніченко.

Вибір читачів за тиждень

Відео