Мешканці Тернопільщини заживуть по-новому

нотаріус

Щороку сотні тисяч жителів Тернопілля, та і українців загалом стикаються з проблемою недостатності нотаріальних послуг. Жителям сіл для отримання цих послуг необхідно їхати до райцентру, вистояти в черзі, а інколи, якщо неповний комплект документів, – цю процедуру треба неодноразово повторювати.

Ідея запровадження сільського нотаріату була ще у 2008 році, однак її реалізація почалася тільки у 2016 році, пише svoboda.

Так, з 01 січня 2016 року набрав чинності Закон України від 20.10.2014 № 1709-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань спадкування», яким було внесено зміни, зокрема, до Закону України «Про нотаріат», відповідно до положень якого, органи місцевого самоврядування наділяються повноваженнями щодо оформлення спадкових прав.

Відповідно до частини першої статті 37 Закону України «Про нотаріат» у сільських населених пунктах уповноважені на це посадові особи органу місцевого самоврядування окрім посвідчення заповітів, видачі дублікатів посвідчених ними документів, засвідчення вірності копій (фотокопій) і виписок з них, засвідчення справжності підпису на документах, вжиття заходів щодо охорони спадкового майна вчиняють такі нотаріальні діїяк видача свідоцтва про право на спадщину, видача свідоцтва про право на частку в спільному майні подружжя в разі смерті одного з подружжя.

Так, щоб наблизити послуги до населення у сільській місцевості та запровадити так званий «сільський нотаріат» в нашій області, запрошуємо всіх бажаючих уповноважених посадових осіб, які мають вищу юридичну освіту, досвід роботи у галузі права три роки, для проходження протягом року стажування у державній нотаріальній конторі або приватного нотаріуса, а також навчання щодо роботи з єдиними та державними реєстрами, що функціонують в системі Міністерства юстиції України, та складання іспиту із спадкового права у порядку, встановленому Міністерством юстиції України з метою отримання свідоцтва про право на вчинення нотаріальних дій щодо оформлення спадкових прав.

Щоб забезпечити населення комфортними сервісами та реалізовувати реформи, які слугують людям, органи юстиції відкриті до співпраці.

Вибір читачів за тиждень

Відео