Орест Сарматський

У Тернополі люди у формі написали 162 слова про найдорожче (фоторепортаж)

d06

Міжнародний день грамотності відзначили в одній із військових частин Тернополя.

Напередодні у солдатській світлиці в/ч 3002 відбулася незвична подія. Військовослужбовці сіли за …парти. Саме так.

- Ми знаємо, що у всьому світі у Міжнародний день грамотності проводять різні акції: семінари, ті чи інші кампанії, промоції, - розповів заступник командира 2-го стрілецького батальйону Анатолій Матвіїв. - І хоча з грамотністю у наших військовослужбовців все нібито добре, проте  багато хто з них періодично спілкується чи пише неправильно. І йдеться не про те, що вони у школі вчилися погано, а про те, що правила граматики  забуваються, натомість мова засмічується «словами-паразитами». Тому, аби нагадати, що неприпустимо допускати у своєму мовленні подібного безладдя, а навпаки, треба дбати,  аби мова залишалася  чистою, живою та грамотною, ми організували зустріч із філологом з Тернополя, вчителькою української мови та літератури Тернопільської ЗОШ номер 14 Галиною Снітовською, - розповів Анатолій Матвіїв.

d01
d01

d05
d05

d07
d07

Спілкуючись із військовослужбовцями, пані Галина зробила своєрідний екскурс до витоків українського слова, рідної мови. А ще того дня філолог провела диктант. У ньому було лише 162 слова про найдорожче – про маму. Диктант, складений на основі публіцистичних роздумів лауреата Шевченківської премії Яреми Гояна так і називався – «Святе слово». Слово, яке «росте з нами тихо, як тихо ростуть дерева, сходить сонце, розцвітає квітка, як тих світить веселка і гладить дитину по голівці рідна рука…».

- Знаєте, можливо, не так вже і суттєво, як пройшли цей своєрідний тест на грамотність оці молоді люди у військовій формі. Я бачила, як переживали вони, коли писали диктант, як світилися їхні очі, коли йшлося про найдорожче для кожного – маму. Важливо те, що подібна просвітницька акція, організована командуванням частини - це крок до того, аби не огрубіли солдатські душі, щоб той, хто взяв зброю у руки, завжди пам’ятав, що він стоїть на сторожі своєї Вітчизни, рідного краю і того, найдорожчого слова, яким є слово МАТИ, - сказала Галина Снітовська після проведення Міжнародного дня грамотності у в/ч 3002.

d08
d08

  

d02
d02

d03
d03

d04
d04

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео