Ціни на харчі у Тернополі пішли у «вільне плавання»?

bazar-bc8cbfb7e99f26a8068e9eecbabcad9d

Цієї осені, прогнозують експерти, тернополянам доведеться платити більше за м’ясо.

Восени ціни на продукти в Україні зростуть щонайменше на 20%, вважають експерти Асоціації постачальників торговельних мереж України. Подорожчання яєць і курятини експерти пов’язують, зокрема, з високим попитом на українську продукцію на зовнішніх ринках. За сім місяців експорт яєць зріс на 38%  (порівняно з аналогічним періодом минулого року), курятини – на 31%. Напередодні 1 вересня я вирушила на львівський Привокзальний ринок та у супермаркети, щоб дізнатися, які продукти вже подорожчали, та чи не знизився попит, wz.lviv.ua.

Перше враження – товару на полицях багато, покупців мало… Найбільше купують сезонні овочі та фрукти. За кілограм кавуна доведеться викласти з гаманця сім гривень, дині – 12. На прилавках з’явилося багато винограду із Закарпаття. За кілограм правлять від 35 до 48 гривень. Яблука — 10−20 гривень, груші – 35, апельсини – 30, лимони – 50, сливи – 9−12 гривень за кіло.

Ціни на “борщовий набір”: буряк – 5 гривень за кілограм, морква – 10−15, цибуля – 10, картопля – 8, кабачки – 8, капуста – 8, баклажани – 10, помідори – 8−12. У супермаркетах овочі для борщу чи супу можна придбати на гривню-дві дешевше (якщо заклад оголошує акцію). Запитую продавців, чому морква коштує аж 15 гривень. “Пані, це як м’ясо: є по 50, а є і по 150 гривень, – відповіла продавчиня літнього віку. – Це солодка голландська морква, без ГМО. Її можна навіть дітям давати”.

Знайшла на ринку “точку” з білими грибами. За кілограм гарних карпатських боровиків просили від 120 до 140 гривень. Продавці торгуватися не хотіли: “Знаєте, пані, як важко шукати в лісах гриби…”. За півлітрове пластикове відро лисичок просили 45 гривень.

Біля яток з яйцями – кілька літніх покупців. Жінки казали, що заздалегідь запасаються яйцями, бо восени начебто коштуватимуть чотири гривні за штуку… Зараз великі яйця продають по 1,90−2,20 гривень за штуку, малі – по гривні. У супермаркетах яйця коштують 1,50−1,75, на гуртових точках – 1,30.

У м’ясному секторі ринку людей не густо, продавці наввипередки закликають придбати м’ясні продукти. Свіжа свиняча шинка – 120 гривень, якщо з кісткою – 90, сало – 40. М’ясні обрізки для супу — 65 гривень. Кілограм телячої полядвиці — 120−130 гривень, фарш з телятини – 65 (раніше коштував 50 гривень), телятина (обрізки) – 80.

Тетяна ГЕТЬМАН, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

Не думаю, що скасування державного регулювання цін суттєво вплине на осіннє подорожчання харчів. Ситуацію регулює ринок: ціни зростають через те, що пропозиція менша, ніж попит. Віднедавна почала поступово дорожчати українська цибуля. Якщо ще минулого тижня підвищення було незначним (у межах 0,10−0,20гривні за кілограм), то з 28 серпня господарства  декларують відпускні ціни на якісну цибулю по 3,3−3,5 гривні за кіло. Деякі фермери взагалі погоджуються продавати свій урожай цибулі по 4 гривні за кілограм. Ще п’ять років тому саме у період збирання врожаю  ціни на цибулю в Україні “просідали”, бо фермери намагалися позбутися продукції, не призначеної для тривалого зберігання. Але за останні 3−4 роки спостерігаємо протилежну тенденцію: цибуля  в кінці серпня – на початку вересня починає дорожчати. Поштовхом  для такої тенденції стали прогнози щодо зниження врожаю. Перекупники намагаються якнайшвидше заповнити  сховища ще начебто дешевою цибулею. На ринку створюється ажіотаж, ціни починають зростати.

Хоча за останні місяці м’ясо подорожчало, з вересня продавці знову готуються переписувати цінники. За останні дні тушка курки злетіла в ціні відразу на

1,2 гривні за кіло (до 52, 95 гривні), а вартість філе перевищила 80 гривень. З початку 2017 року курятина подорожчала майже на 30%. У січні 2017-го м’ясо птиці на гуртових ринках можна було купити по 42 гривні за кілограм… В Асоціації постачальників роздрібних мереж кажуть, власники птахоферм пояснюють ціновий стрибок підвищенням собівартості виробництва курятини. Зростання мінімальної зарплати, підвищення тарифів на енергоносії та подорожчання кормів нібито не залишили птахофабрикам вибору. Це сумнівно! Зерно, яким годують птицю, за останній рік подорожчало на 3-4%, а м’ясо чомусь подорожчало одразу на 30%. Птахівники ще й отримали цього року рекордну державну дотацію. З січня по червень

2017 року на компенсацію аграрним підприємствам надали з державної скарбниці 1,9 млрд. грн. Ці гроші цілком могли б дозволити птахівникам утримати ціни.

Вибір читачів за тиждень

Відео