Меморіальну дошку відомому польському меценату відкрили на Борщівщині (фоторепортаж)

ef45c6ed203f2401176f60b913350da7-678x381

У селі Цигани Борщівського району біля школи відбувся урочистий мітинг з нагоди відкриття меморіальної дошки Лукашу Горовському, меценату, благодійнику, організатору багатьох суспільних та культурних акцій, які популяризували Україну в Польщі, першому Почесному консулу України у Познані, ініціаторові фестивалю «Українська весна».

Меморіальну дошку освятив настоятель храму Петра і Павла в селі Цигани отець-декан Михайло, пише svoboda.te.ua.

Учасники мітингу поклали квіти і хвилиною мовчання вшанували  пам’ять Лукаша Горовського.

Участь у заходах взяли голова обласної ради Віктор Овчарук, представник МЗС у західних регіонах України В’ячеслав Войнаровський, керівники району, громади та села, польські гості, у тому числі Вітольд Горовський, син пана Лукаша, Почесний консул України в Познані.

Учні школи підготували літературно-музичну композицію.

- Для  дітей і дорослих – усіх мешканців Циган сьогоднішнє свято подвійне: День знань та відкриття меморіальної дошки першому Почесному консулу України в Познані Лукашу Горовському, – сказав голова обласної ради Віктор Овчарук. –  Здавалося б, що пов’язує невеличке село на Борщівщині з далекою Познанню?  Там працює Почесне консульство України. Перший Почесний консул, покійний Лукаш Горовський, любив Україну. Він мріяв показати полякам (сам був поляком із діда-прадіда) Україну з найкращого боку, був шанувальником української культури. Особливо любив село Цигани, у якому залишив частку свого серця. Діти з Циган добре пам’ятатимуть, як до них у гості багато років поспіль приїздив Святий Миколай з мішком солодких дарунків. Саме завдяки фінансовій підтримці пана Горовського сільська школа добре обладнана, а молодь старалася вчитися краще, щоб отримати стипендію. Багато випускників поїхали на навчання до Польщі.

Пан Лукаш організовував відпочинок дітям під час канікул, курси і спецпрактики лікарям, агрономам. Попри проблеми зі здоров’ям, допомагав лікувати інших. Не дивно, що він став почесним громадянином Борщова, отримав звання почесного доктора Тернопільського інституту соціальних та інформаційних технологій, нагороджений орденами та медалями. Після відкриття Почесного консульства України, а це була подія, яка змінила культурні обрії Познані, заснували суспільно-культурне товариство «Польща-Україна», головою якого став пан Горовський.

Там, далеко від України, про яку багато хто не мав жодної уяви, народився фестиваль культури «Українська весна», який став одним із найбільших фестин української культури в Європі.

Лукаш Горовський зробив дуже багато для України, дав поштовх розвитку україністики у вузах Познані. Це була велика людина, на жаль, таких у нинішньому світі мало. Ми вдячні Лукашу Горовському і пам’ятаємо та шануємо цього видатного громадського діяча.

Галина САВЧУК

Вибір читачів за тиждень

Відео