В Тернопільській університетській лікарні з’явиться ангіограф

7f050e42ad061352e72b5e6a9f08954d

Уже найближчим часом університетська лікарня у Тернополі може отримати новий ангіограф вартістю понад 20 млн. грн. Частину коштів на його придбання виділили з обласного бюджету. Обладнання встановлять у новому кардіоцентрі, який зараз готують до відкриття.

Понад рік в університетській лікарні тривають роботи з облаштування сучасного кардіоцентру. Головною умовою його ефективної роботи є кваліфіковані кадри та обладнання. Останнє обійдеться для закладу у десятки мільйонів гривень, а найдорожчим із них є ангіограф. Це апарат, за допомогою якого виявляють вади  розвитку суди, порушення їх прохідності, можливі пошкодження тощо, пише gazeta1.com.

Його для закладу придбають на умовах співфінансування. Частину коштів нададуть з державного бюджету, решту – з обласного.

– На минулій сесії обласна рада виділила 11 млн. грн. на ангіограф для кардіологічного центру. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів, його придбають на умовах спіфінансування. Половину коштів надасть обласна рада, – повідомив голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.

Як сказав посадовець, роботи у кардіологічному центрі уже на завершенні. Тож невдовзі відбудеться його відкриття.

Нагадаємо, спершу планувалося, що кардіоцентр буде вузькопрофільною установою, де проводитимуть втручання на відкритому серці. Але згодом його повноваження розширили. Аби центр справді відповідав європейському рівню, його вирішили зробити багатофункціональним.

– Поряд з кардіологічним центром, на місці фізіотерапії, буде сучасне реанімаційне відділення. Туди «швидкі» доставлятимуть пацієнтів  з різними травмами та патологіями, – розповів Віктор Овчарук. – На місці медики встановлюватимуть попередній діагноз і спрямовуватимуть до профільних фахівців. Автомобіль швидкої допомоги під’їжджатиме під двері відділення і пацієнта одразу доправлятимуть  в операційну.

За словами голови обласної ради, відділення буде розмежоване на дві частини – умовний травмпункт та реанімацію. Щодо першої, то там проводитимуть малі операції, можна буде зашити рани, вправити вивих, накласти гіпс при переломі тощо.

Вибір читачів за тиждень

Відео