Оксана Бучко

Байківецька громада на Тернопільщині прославилася на всю Україну

527181e-gromada-ternopil8

Про плани залишитись у рідному селі розповідають жителі села Байківці, що на Тернопільщині. На таке рішення вплинули змінені умови після створення Байківецької громади.

Про розвиток населених пунтків після утворення громади на Тернопільщині написала Оксана Якуніна на life.pravda.com.ua.

Зробили ставку на молодь

Найважливішим рішенням під час формування Байківецької громади називають залучення до керівництва молоді. На посади спеціалістів запросили 25 молодих людей. Молодь бере участь обговоренні змін в освіті, які відбуваються швидким темпом у громаді. Так, у селі Лозова уже відкрили експериментальний кабінет фізики. На базі школи організували перший «Науковий пікнік», під час якого діти провели ряд експериментів фізики, хімії, біології.

7000b6c-gromada-ternopil2
7000b6c-gromada-ternopil2

Медицина по-Байківецьки

На прикладі функціонування Байківецької громади люди також побачили підвищення рівня надання медичної допомоги. У селі Шляхтинці, яке входить до громади, розташована амбулаторія загальної практики та сімейної медицини. Тут веде прийом сімейний лікар, є стоматологічний, акушерський кабінети, працює лабораторія та маніпуляційна. До структури амбулаторії входить 4 ФАПи і 2 фельдшерських пункти. І сьогодні вже не обов’язково їхати до районного чи обласного центрів, щоб отримати першу невідкладну допомогу. Минулого року за кошти громади були також закуплені біохімічний аналізатор крові. Його вартість – 180 тис. грн, крім того, на 30 тис. грн було придбано хімічних реактивів. Також тут відкрилось два стоматологічні кабінети, де лікування і хірургічні втручання – за кошт громади. У планах - купити УЗД-апарат, організувати денний стаціонар на 6-8 осіб, відкрити аптеки в амбулаторії та аптечні пункти у ФАПах. І тут не чекають допомоги лише від держави. Напередодні Дня Незалежності за ініціативи Молодіжного комітету Байківецької громади та сприяння голови Анатолія Кулика відбувся благодійний бал, на якому зібрали 30 тис. грн на закупівлю медичного обладнання. Таку ініціативу виявив Молодіжний комітет громади. До речі, ще одна ідея молодих активістів найближчим часом буде реалізована в рамках програми DOBRE – в 7 населених пунктах будуть встановлені вуличні тренажерів для занять спортом.

7c406f1-gromada-ternopil4
7c406f1-gromada-ternopil4

Запрошують на роботу

На території громади можна отримати роботу із оплатою на рівні 7-8 тис. грн, а також працівникам забезпечать житло, медичні та освітні послуги. За оцінкою Міністерства з питань регіонального розвитку Байківецька громада займає 21 місце серед 366 об’єднаних територіальних громад за фінансовою спроможністю. Тут власні доходи на одного жителя складають майже 5 тис. грн і це п’ятий показник в Україні. Бюджет громади понад 60 млн. грн. Його левову частку забезпечує потужне підприємство з іноземними інвестиціями яке виготовляє бортові системи до відомих марок автомобілів Volkswagen, Hybrid та Audi.

Фото life.pravda.com.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео