За пошкоджений лічильник тернополян можуть притягти до кримінальної відповідальності

4-2

За втручання у роботу лічильників абонентів можуть притягти до кримінальної відповідальності або накласти величезний штраф. Про це повідомив директор КП «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма.

Сьогодні 95% споживачів холодної води у Тернополі мають встановлені квартирні лічильники, але навіть це не дозволяє здійснювати точний облік використаної води. Чимало абонентів різними способами намагаються зменшити обсяги, в тому  числі і з допомогою втручання у роботу лічильника, пише gazeta1.com.

Протягом останніх років працівники КП «Тернопільводоканал» неодноразово фіксували втручання в роботу лічильника шляхом встановлення магніту. Для захисту лічильника від несанкціонованого втручання в його роботу шляхом впливу на нього магнітним полем працівниками підприємства встановлюються індикатори магнітного поля (антимагнітні пломби «Магне Т»), – пояснює Володимир Кузьма.

Вони відповідають санітарному законодавству України і є безпечними для здоров’я.

На сьогодні вже встановлено на 2500 лічильниках антимагнітні пломби і дана робота продовжуватиметься й надалі. Встановлення таких пломб не означає, що підприємство підозрює усіх своїх споживачів у незаконних діях, це робиться для того, аби не було спокуси з боку абонентів втручатися в роботу лічильників та бути впевненими у повноті обліку спожитих послуг.

Відповідно до закону, споживач несе відповідальність за цілісність та збереження засобів обліку, пломб і деталей пломбування, встановлених представниками Держспоживстандарту та виробником у місцях з’єднань засобів обліку, запірної арматури, манометра та іншого обладнання вузла обліку незалежно від місця його розташування.

Знімати засоби обліку, здійснювати будь-які заміни їх частин або зміни положення на водомірному вузлі, де їх встановлено, знімати пломби, накладені органами Держспоживстандарту або виробником, має право лише виробник або споживач з дозволу виробника.

У разі безоблікового водокористування виробник виконує розрахунок витрат води за пропускною спроможністю труби вводу при швидкості руху води в ній 2.0 м/сек та дією її повним перерізом протягом 24 год. за добу. Розрахунковий період при безобліковому водокористуванні встановлюється з дня початку користування. Якщо термін початку безоблікового водокористування виявити не можливо, розрахунковий період становить 1 місяць.

Таким чином, за встановлення магніту на лічильник або самовільне зняття антимагнітної пломби абонент, що проживає в багатоквартирному будинку, може сплатити 10 тис. грн., абонент, що проживає в приватному секторі, – 9, 5 тис грн.

Крім того, розглядається можливість притягнення такого споживача до кримінальної відповідальності.

Вибір читачів за тиждень

Відео